Опубліковано

"Карантинний" місяць. Куди і як українці витрачали гроші в березні

Фото:
https://karachun.com.ua

У березні кількість операцій за картками зросла на 8,6%, а грошові обсяги операцій збільшилися на 10%, порівняно з березнем 2019 року. Але загальні темпи зростання карткових транзакцій минулого місяця значно сповільнилися. Такі дані наводить Український процесинговий центр (UPC). Дані зібрані на основі платіжних карток 24 банків в Україні, який обслуговує UPC.

Минулого місяця на одну активну карту (тобто платіжна картка, за якою здійснена хоча б одна операція за останні 3 місяці - ред.) припадало в середньому 9 фінансових операцій (купівлі та зняття готівки) на суму 14 808 грн, повідомляють у UPC.

Операції в банкоматах та POS-терміналах

Найчастіше громадяни розраховувалися картками в POS-терміналах - 62% від загальної кількості операцій. Власники карток на 17% частіше платили карткою в POS-терміналах і витратили на 16,8% більше, порівняно з березнем 2019 року. Середня сума покупки за рік не збільшилася і становить 667 грн.

23% від загальної кількості операцій припадає на банкомати. Кількість операцій зі зняття готівки в банкоматі зменшилася на 21%, а сума стала на 13,2% менше, ніж у березні минулого року. Середня сума зняття готівки в банкоматі - 3128 грн.

Онлайн-платежі зростають

У березні українці здійснили майже на третину більше інтернет-операцій (+29,3%), а витрати онлайн зросли в 2,7 рази. Середня сума оплати зросла до 1400 грн. Рік тому вона становила всього 500 грн, підкреслюють в UPC.

Стрімко зростала інтернет-оплата за продукти харчування - обсяги таких платежів подвоїлися, а кількість збільшилися на 126%. Далі йдуть платежі за замовлення готової їжі: + 63% за кількістю операцій і на 93% зросла сума чека.

У березні українці на 51% частіше оплачували послуги таксі і витратили на це на 46% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року.

Суттєво зменшилися платежі за авіа і залізничні квитки: на 39% за кількістю і 68% по сумі. Впали оплати в онлайн-магазинах одягу - на 59% за кількістю та на 19% у грошовому еквіваленті.

Карткові переклади

Перекази з картки на картку займають лише 3,8% від загальної кількості фінансових операцій. Але в березні спостерігалося збільшення кількості таких переведень на 54%. А грошові обороти збільшилися на 62% порівняно з аналогічним періодом 2019 року. Середня сума переказу дорівнювала 2245 грн.

Незважаючи на продовження карантинних заходів, UPC прогнозує зменшення операцій з картками в квітні.