Опубліковано

Молоко зберегло статус найбільш рентабельної продукції у тваринництві

Теги:
молочна продукція
Фото:
earth.com

Рентабельність виробництва молока за підсумками 2019 р. склала 20,6%, що на 4,5% вище, ніж роком раніше. Це — найвищий показник 2019 р. серед всіх видів тваринницької продукції.

Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко з посиланням на дані Держкомстату.

За його словами, виробництво молока сільськогосподарських тварин усіх видів на підприємствах є стабільно прибутковим з 2007 р. Причому минулорічний рівень рентабельності є другим з 1994 р. і поступається лише показнику 2017 р. до 26,9%, йдеться в повідомленні інституту.

У фермерських господарствах рівень рентабельності в 2019 р. було дещо меншим — 20,1%. Однак він також перевищив показник 2018 р. у 18%, зазначив учений.

Крім молока, прибутковим в тваринництві в 2019 р. залишилося тільки виробництво свиней на м'ясо — 4,7% проти 6,9% в 2018 році.

Виробництво яєць, яке у 2018 р. мало рівень рентабельності 5,4%, в минулому році стало збитковим (-23,5%). Рівень рентабельності виробництва м'яса птиці знизився з 5,7% в 2018 році до (-3,7%) в минулому році.

Також збитковими традиційно залишилося виробництво м'яса великої рогатої худоби (-27,1%), овець і кіз (-39,7%), вовни (-71,1%) і меду (-32,2%).

Однак у фермерських господарствах свою прибутковість зберегли м'ясо птиці (13,2%) і мед (28,4%), підкреслив учений.