Опубліковано

Чому виробникам свинини вигідна приватизація спиртзаводів

Теги:
свині
свинарство
Фото:
Укрінформ

В Україні більше нема держмонополії на виробництво спирту: закон № 318-ІХ введено в дію 1 липня 2020 року. Про це повідомила прес-служба Державного підприємства «Укрспирт»

«Гарні новини!!! Ліцензію на виробництво спирту можуть отримати підприємства будь-якої форми власності», — заявив публічно на своїй фейсбук сторінці виконувач обов’язки директора Укрспирту Сергій Блескун.

За його словами, ця подія є важливим етапом демонополізації спиртової індустрії, відповідні державні заводи невдовзі виставлять на продаж. 12 таких підприємств уже передані до Мінекономіки, невдовзі вони перейдуть до відання Фонду державного майна України.

"Країні потрібні гроші від внутрішніх інвесторів, а представники різних секторів економіки України готові прямо зараз вкладати у галузь кошти", — зазначає в.о. директора Укрспирту.

"Це справді гарні новини і для м’ясної галузі, ще на крок наближення до появи в Україні свинокомплексів на відходах із найнижчою в світі собівартістю живих свиней — 15 грн/кг«, — так прокоментував допис Сергія Блескуна виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» та генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві Микола Бабенко.

Мова йде про те, що є можливість зменшити собівартість вирощування свиней до 25 грн/кг на сухих кормах і до 15 грн/кг — на рідких, із використанням у годівлі відходів харчової промисловості, зокрема, спиртової барди як побічного продукту виробництва біоетанолу чи спирту. Дешева спиртова барда слугуватиме достойною альтернативою застосуванню дорогих зернових у годівлі свиней. Інакше кажучи, в такий спосіб можливо отримати подвійну додану вартість від використання зернових. Така технологія уможливлює відчутне (вдвічі) зменшення витрат на корми у структурі собівартості вирощування свиней, зберігаючи при цьому продуктивність свиней на належному рівні.

Як повідомляв Центр підвищення ефективності в тваринництві, раніше багато років поспіль спиртзаводи продавали спиртову барду в Україні майже за безцінь (25-50 грн /т), або навіть утилізували її. Траплялися випадки, коли її виробники доплачували охочим забрати цю сировину, щоби не мати додаткових витрат на утилізацію відходів, або уникнути проблем з екологічною інспекцією.

Взагалі, практика годівлі свиней відходами має багаторічну історію. На жаль, про неї забули тільки в Україні. Цікаво, що деякі свинокомплекси раніше розташовувались неподалік від спиртзаводів і вважалися найкращими споживачами спиртової барди. Тепер такі виробники свинини здатні стати зразковими і за собівартістю вирощування свиней.

Як зауважив Микола Бабенко, демонополізація спиртової галузі вигідна свинарям, адже з її розвитком, зі зростанням виробництва спирту та біоетанолу збільшаться й обсяги спиртової барди. Цю сировину активно купуватимуть і використовуватимуть виробники свинини, що сприятиме досягненню основної мети програми Нове свинарство 2025: забезпечити населення України доступним м’ясом, зменшити собівартість товарних свиней в нашій країні до 15 грн/кг — найнижчого у світі рівня, розкрити експортний потенціал України.

Асоціація «М’ясної галузі» запрошує організації та підприємства до взаємодії в реалізації Програми «Нове свинарство 2025». Приєднання до Програми можна за посиланням.