Опубліковано

Україна збільшила імпорт навіть тих фруктів і ягід, які вирощуються в країні

Теги:
фрукти
Фото:
https://tsn.ua

За перші 6 місяців 2020 року Україна імпортувала 443 тис. тонн свіжих фруктів, ягід і горіхів, загальною вартістю $333 млн.

Про це повідомили аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА). Для порівняння: роком раніше імпорт в натуральному вираженні склав 398,9 тис. тонн, а у вартісному — $ 271 млн. Таким чином закордонні поставки свіжих фруктів, ягід і горіхів в Україні за рік виросли на 11% в натуральному і 22,8% в вартісному вираженні.

Відзначимо, що зростання імпорту фіксувалося майже за всіма товарними позиціями свіжої плодово-ягідної групи, включаючи фрукти і ягоди, які традиційно вирощуються в Україні.

Найбільш різке збільшення зарубіжних поставок спостерігалося в сегменті баштанних культур. За перші півроку Україна імпортувала 2,1 тис. тонн баштанних, загальною вартістю $2 млн. Для порівняння, з січня по червень 2019 аналогічні показники склали 0,7 тис. тонн і $ 0,6 млн, відповідно.

Істотне збільшення імпорту було зафіксовано і в іншому сегменті, який є традиційним для українських виробників плодово-ягідної продукції. За 6 місяців 2020 року Україна наростила закупівлі яблук і груш, імпорт яких за звітний період перевищив $10,5 млн. Роком раніше імпорт цих фруктів у вартісному вираженні склав $7,1 млн. Цікаво відзначити, що в натуральному вираженні закордонні поставки яблук і груш в Україна не тільки не збільшилися, а й, навпаки, скоротилися на 10%.

"Причин зростання вартості імпортних яблук в цьому сезоні було декілька. По-перше, після рекордного сезону 2018 року, виробництво яблук як в Україні, так і в більшості європейських країн знизилося. До того ж, в результаті несприятливих погодних умов в минулому році багато фермерів скаржилися на значну кількість продукції низької якості. Відповідно, обсяги яблук, які могли зберігатися в сховищах 8-9 місяців, були обмежені. Ще однією причиною високих цін на яблука стало зростання споживання цих фруктів під час карантину. Таким чином, збільшення попиту з одночасним зменшенням пропозиції яблук привели до значних цінових стрибків ", - пояснює ситуацію директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Відзначимо, що в порівнянні з минулим роком за 6 місяців 2019 Україна наростила імпорт та інших фруктів і ягід, які традиційно вирощуються в Україні. Так, за звітний період імпорт кісточкових (абрикос, персик, черешня, слива) збільшився на 16,6% в натуральному вираженні і на 26,6% у вартісному. Подібна ситуація спостерігалася і в сегменті свіжих ягід. З січня по червень закордонні закупівлі ягід зросли на 17,9% в натуральному і 40,9% у вартісному вираженні. Нинішня ситуація пояснюється зменшенням виробництва як кісточкових, так і ягідних культур в поточному сезоні.