Опубліковано

ФАО: Світове продовольство подорожчало за рахунок олій та зерна

Теги:
зернові
соняшникова олія
Фото:
agropolit.com

Світові ціни на продовольство у вересні зросли, причому найзначніше подорожчали олії і зернові.

Про це йдеться в повідомленні Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО склало 97,9 пункту, що на 2,1% вище його серпневого значення і на 5% вище показника вересня минулого року.

З серпня середнє значення індексу цін на зернові ФАО збільшилася на 5,1%, перекривши на 13,6% показник за вересень 2019 року.

"Найсильніше зросли котирування пшениці, що обумовлено зростанням обсягів торгівлі на тлі побоювань у зв'язку з можливим зниженням рівня виробництва в південній півкулі і посушливими погодними умовами, що негативно позначаються на посівах озимої пшениці в багатьох країнах Європи. Зросли також міжнародні ціни на кукурудзу в зв'язку з погіршенням видів на урожай, перш за все в Європейському союзі, і переглядом у бік пониження обсягів перехідних запасів кукурудзи з попереднього сезону в Сполучених Штатах Америки. міжнародні ціни на сорго і ячмінь також підвищилися, в той час як міжнародні ціни на рис знизилися ", — відзначають в організації.

У зв'язку із зростанням котирувань на пальмову, соняшникову і соєву олії на тлі активного попиту на світових ринках середнє значення індексу цін на рослинні олії ФАО у вересні збільшилася на 6%, досягнувши рекордного за останні 8 місяців рівня.

Вересневе значення індексу цін на м'ясо ФАО виявилося на 0,9% нижчим, ніж місяць тому, що частково пояснюється рішенням Китаю ввести заборону на імпорт з Німеччини в зв'язку з виявленням африканської чуми свиней (АЧС) у диких кабанів.

Помірне зростання котирувань цін на вершкове масло, сир і знежирене сухе молоко було компенсовано падінням котирувань на незбиране сухе молоко, в результаті чого значення індексу цін на молочну продукцію ФАО у вересні залишилося практично на колишньому рівні.

Значення індексу цін на цукор ФАО знизилося на 2,6%, головним чином через прогнозоване глобальне перевиробництво цукру в новому сезоні, обумовлене значним відновленням обсягів виробництва в Індії, а також очікуваним високим рівнем виробництва в Бразилії.