Опубліковано

Прогноз: Цукор дорожчатиме

Теги:
цукор
Фото:
agropolit.com

Подорожчання цукру в цьому році почалося не в сезон консервування, як зазвичай, а в розпал збирання цукрових буряків. Причиною цього є неправильна аграрна політика України в останні 30 років.

Таку думку в соцмережі Facebook висловив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.

Він зазначив, що зазвичай Україна споживала і виробляла цукру ± 2 млн т. У зв'язку з тим, що і споживання цукру в країні зменшилося, і зменшилася кількість людей, які проживають в країні, в цьому році очікується його споживання на рівні 1,3 млн т .

"Виникає логічне запитання: чи зможуть вітчизняні цукровиробники задовольнити потреби українського ринку? Адже ціни на світовому ринку також ростуть в результаті неврожаю у Франції і Німеччині. Є проблеми з урожаєм і в інших європейських країнах. Тому відкритим залишається питання: чи буде Україна в цьому році завозити цукор-сирець?

Питань багато. І відповіді на них лежать не в простій площині, адже вони 20-25 річної давності. І, по суті, лежать вони в площині нашої аграрної політики. Якщо подивитися на регулювання, які мали місце на ринку цукру в останні 25 років, то вони не є ринковими, вони не орієнтовані на переобладнання виробництва, вони орієнтовані на збереження статус-кво ситуації, фактичне введення мінімальних цін, контроль за цінами, введення квот на виробництво цукру ", — вважає Алекс Ліссітса.

Тобто на український ринок цукру, на його думку, так і не змогли зайти сучасні модернові виробники.

"Зараз ми опинилися в ситуації, коли нам не вистачає цукру, сировини, до цього всього додалися зміни клімату. Україна — країна, яка історично є великим виробником цукру — швидше за все, стане його імпортером", — вважає президент УКАБ і додає, що причиною цього стала «неправильна аграрна політика України в останні 30 років».