Опубліковано

Виробництво і споживання риби і фруктів в світі через COVID-19 скоротиться — прогноз ФАО

Теги:
риба
фрукти
Фото:
ukr.media

Виробництво і споживання риби і фруктів в світі через поширення коронавируса скоротиться. Але в цілому світова торгівля продовольством виявилася в значній мірі несприйнятлива до наслідків пандемії, випливає з опублікованого в четвер продовольчого прогнозу ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН).

Як повідомляє прес-служба ФАО, цей прогноз публікується раз на півроку. У ньому говориться, що дані за першу половину року "підтверджують високу, нехай і не абсолютну, несприйнятливість світового ринку продовольства до потрясінь, спровокованих пандемією COVID-19".

Як вважають автори, в 2020 році загальна сума витрат на імпорт продовольства у світовому масштабі може перевищити показник 2019 року, але при цьому спостерігається тенденція до скорочення споживання дорогих видів продовольства на тлі зростання споживання основних продовольчих товарів. Активний внесок у підтримання товарообігу внесли країни, що розвиваються. Їх експортна виручка за перше півріччя збільшилася на 4,6%.

У той же час розвинені країни скоротили обсяг експорту. «Певною мірою таке скорочення можна пояснити різким падінням експорту напоїв, риби і мʼяса, оскільки попит на ці товари гостріше реагує на зниження доходів домогосподарств, обумовлене стисненням світової економіки», — йдеться в прес-релізі.

За півроку світовий імпорт напоїв впав більш ніж на 12%, рибної продукції — більш ніж на 10%. Але при цьому спостерігався 10% -ве зростання обсягів торгівлі тваринами і рослинними жирами і насінням олійних.

Аналізуючи ситуацію в рибогосподарському секторі, автори прогнозу зазначають, що він зазнав великих втрат від зниження обсягів торгівлі. Очікується, що в цьому році з-за негативного впливу пандемії на попит, логістику, ціни, трудові ресурси та бізнес-планування знизиться вилов риби, а виробництво продукції аквакультури скоротиться вперше за багато років. Падіння попиту на свіжу рибу, обумовлене небажанням людей відвідувати ринки і ресторани, швидше за все, буде мати довгострокові наслідки, прогнозується в документі. У той же час це буде сприяти "інноваційним змінам виробництва, укорочення виробничо-збутових ланцюжків і появи нових каналів збуту".

На фруктовому ринку найбільшого впливу COVID-19 виявився схильний сегмент тропічних фруктів, в першу чергу швидкопсувних і відносно дорогих, обробка яких вимагає значних затрат ручної праці і швидкого транспортування, часто повітряним транспортом. Знижуються обсяги світової торгівлі ананасами та манго, причому в деяких випадках падіння досягло двозначних значень.

У той же час поставки бананів і авокадо дещо зросли. Високий попит на банани, які вважаються безпечними з санітарної точки зору і зручними для споживання, призвів до рекордного збільшення експорту з Еквадору і відновленню виробництва бананів в Коста-Ріці.