Опубліковано

В Україні зросло виробництво проса і гречки

Найбільше в 2020 р зросло виробництво проса — на 44,7% проти 2019 г. Однак цей приріст досягнутий виключно за рахунок розширення на 64,1% посівних площ під цією культурою на тлі зменшення її врожайності на 12% — до 16,8 ц/га.

Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України зі збору врожаю сільськогосподарських культур.

Він зазначив, що за рахунок розширення посівних площ зросло і виробництво гречки — на 12,8%, тоді як її врожайність зменшилася проти попереднього року на 5,9% — до 12,7 ц/га.

З усіх сільськогосподарських культур зросло також виробництво жита — на 34,1%, вівса — на 21,1%, овочів закритого грунту — на 4,9%, картоплі — на 3,0%, а також ріпаку (ярого ріпаку) — на 1,0%. За цими культурами приросту досягнуто як за рахунок збільшення площ, так і врожайності, пояснив учений. Причому найбільше зростання цих показників відбулося щодо жита озимого: посівні площі під цією культурою збільшилися на 17,7%, а врожайність — на 13,9%.

В цілому виробництво рослинницької продукції в січні-жовтні 2020 р зменшилося в порівнянні з відповідним періодом минулого року на 16,9%, тоді як за цей же період 2019 року був відзначений приріст на 3,7%. Найбільше падіння поки спостерігається по зернових і зернобобових культурах — на 22,4%, соняшнику — на 14,6%, а також по сої — майже на третину.