Експорт української агропродукції знижується, імпорт — зростає
Україна в січні-листопаді 2020 року скоротила експорт продукції АПК в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 0,3% — до $ 20 млрд, збільшивши при цьому імпорт на 13,9% — до $ 5,74 млрд.
Про це УНІАН повідомили в прес-службі «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ).
Як зазначається, за звітний період експорт продукції тваринництва скоротився на 7,1% — до $ 1,09 млрд, а продукції рослинництва на 7,9% — до $ 10,7 млрд.
Зокрема, поставки кукурудзи зменшилися на 9% (до $ 4 млрд), сої та соєвих бобів — на 44% (до $ 573 млн).
У той же час, незважаючи на менший урожай зернових, ніж очікувалося, поставки пшениці в 2020 році зросли на 2,7% (до майже $ 3,5 млрд), ячменю — на 29,4% (до $ 864 млн).
Також за 11 місяців експорт меду збільшився на 28,7% (до $ 117,5 млн), замороженого мʼяса великої рогатої худоби — на 8,8% (до $ 72,3 млн), ракоподібних — майже в 10 разів (до $ 4,8 млн).
Експорт олій за звітний період збільшився на 20,7% — до $ 5,17 млрд, а поставки готової продукції — на 2%, до $ 3 млрд. З категорії готової продукції найбільше зріс експорт замінників тютюну (на 20,4%), а також хлібобулочних виробів і рисового паперу (на 12,8%).
За даними УКАБ, імпорт агропродукції в Україну виріс за всіма категоріями.
Закупівлі продукції тваринництва зросли на 19% — до $ 1,12 млрд. Зокрема, в два рази зріс імпорт сирів — до $ 94 млн.
Імпорт продукції рослинництва збільшився на 11,5% — до $ 1,74 млрд. Відзначається, що це сталося за рахунок зростаючого імпорту овочів і фруктів — картоплі (+ 43%), томатів (+ 73%) і цитрусових (+ 17%).