Опубліковано

Новорічний стіл обійдеться українцям в 1700 грн.

Теги:
Новий рік
Фото:
УНН

Середня вартість новорічного столу в Україні для сімʼї з 4-х чоловік підвищиться на 5,3% відносно минулого року і складе 1706,09 грн.

Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, йдеться в повідомленні інституту.

За його словами, для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної сімʼї: салати, мʼясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої і т.п.

За розрахунками вчених, 3 кг салату «Олівʼє» традиційної рецептури обійдеться в 159,37 грн. Це на 13,8% більше, ніж при святкуванні Нового 2020 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса — 70 грн за 0,5 кг, 0,5 кг зеленого горошку — 32,50 грн, 200 г солоних огірків — 16,50 грн, 6 яєць — 14,50 грн і 180 г майонезу — 12 50 грн. Ще в 13,37 грн обійдуться цибуля, морква і картопля, ціни на які за станом на кінець 2020 року зменшилися (крім моркви) в порівнянні з 2019-м на 23,5% і 30,1%.

На рівні минулого року коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг) — 120,37 грн. Левову частку його вартості складе філе оселедця — 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться в 12,50 грн, морква — 1,81 грн (1 шт.), буряк — 2,17 грн (1 шт.), цибуля — 1,19 грн (1 шт.), картопля — 2,70 грн (2 шт.).

На 10-30% зросли витрати на мʼясні продукти, зазначає Юрій Лупенко. Півкіло вирізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» буде коштувати 89,50 грн (+ 11,9% проти цін 2019 г.), підчеревини копченої — 100 грн (+ 25%), биток зі свинини — 110,0 грн (+33, 3%). Мʼясо птиці на кінець 2020 року є найдешевшим серед інших видів мʼяса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 95 грн. Загальна вартість 2,5 кг мʼясних продуктів на новорічному столі складе 394,50 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться в 100 грн, твердий сир (300 г) — 66 грн і пачка масла вершкового (200 г) — 38 грн. Молочні продукти в цьому році подорожчали на 10-12%.

Вартість овочів на новорічному столі складе в середньому 182,3 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме 19,30 грн, гриби (1 кг) — 50 грн, перець солодкий (0,5 кг) — 52,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) — 22,50 грн, помідори свіжі (1 кг) — 38,00 грн.

Фрукти на святковому столі обійдуться в 104 грн. За 2 кг мандаринів заплатимо 70 грн, 1 кг бананів обійдеться в середньому в 25 грн, лимон (200 г) — 9 грн.

Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 24,95 грн, а шоколадні цукерки — 170 грн за 1 кг.

Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться в 100 грн. У півтора рази більше — 170 грн — доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку «Шабо» 5-річної витримки.

Безалкогольні напої обійдуться в 76,60 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 38,30 грн, за воду «Моршинська» (1,5 л) — 11,30 грн, за солодку воду «Живчик» (2 л) — 27 грн.

Сімʼям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 470 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться в 250 грн, а 200 г червоної риби — в 220 грн. Тому вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2176,09 грн, зазначив учений.