Опубліковано

Мрія вегана. Українська компанія почала виробництво штучного м’яса

Фото:
НВ

Українська кондитерська компанія АВК запустила власне виробництво штучного м’яса під брендом Dreameat.

Рослинне (штучне) м’ясо буде продаватися у вигляді заморожених котлет для бургера, заявив представник АВК.

В одній котлеті — 21 г білка. Продукт містить клітковину, залізо і фосфор.

«Ми зробили продукт без антибіотиків, холестерину, штучних ароматизаторів, барвників та консервантів. Dreameat — перше рослинне м’ясо на ринку без вмісту метилцелюлози. Простими словами, без паперу», — заявив співвласник кондитерської компанії АВК Володимир Авраменко.

Метилцелюлоза (e461) — це загущувач, стабілізатор, плівкоутворювач, наповнювач і носій, який широко використовується в харчовій промисловості. Її додають в хлібобулочні вироби, соуси, кетчупи, десерти, газовані напої.

Вона не всмоктується і не засвоюється організмом людини. Вважається безпечним, але при вживанні понад 5 г в день можлива проносна дія. Отримують метилцелюлозу безпосередньо з клітинної речовини рослинних волокон.

Раніше НВ писав, що засновник компанії ETNODIM Андрій Черуха запустив стартап Eat Me At, який займається виробництвом рослинного м’яса. Про це Черуха повідомив в корпоративному блозі.

Рослинний фарш Eat Me At створюють на основі текстурованого соєвого білка. За смак м’яса в продукті відповідають дріжджові екстракти, в яких міститься багато білка і вітаміну В.

Щоб у продукту з’явився характерний металевий присмак м’яса, а також для розв’язання проблеми дефіциту заліза в фарш додають мінерали Коджі, які видобуваються природним шляхом з міцелію Коджі. Коджі — це різновид грибів, який часто використовується в азійський кухні для бродіння і ферментації продуктів.

Для скріплення фаршу в стабільну масу стартап використовує метилцелюлозу — її властивості забезпечують вегетаріанську альтернативу желатину. Для жирності в продукт також додають кокосову і соняшникову олію.