Опубліковано

Кінець перехідного періоду в звʼязку з Brexit. Що чекає торгівлю між Великобританією і ЄС?

Про угоду між Великобританією і ЄС щодо принципів співпраці після закінчення перехідного періоду, повʼязаного з Brexit, було оголошено до Різдва.

У консалтинговій компанії Deloitte нагадують, що незважаючи на «нульове» мито, підприємців очікують серйозні зміни. Угода між Великобританією і ЄС вимагає схвалення згідно з відповідними процедурами — як у Великобританії, так і в Європейському Союзі. Однак з 01.01.2021 по 28.02.2021 був введений «попередній» період. Ситуація, як і раніше динамічна, вимагає моніторингу та гнучкої реакції з боку підприємців, — повідомляє Deloitte.

Припущення, що з 01.01.2021 правила торгівлі між Великою Британією та ЄС, а також співпраця в багатьох інших областях жодним чином не буде регулюватися і буде здійснюватися на основі правил, що пред'являються для третіх країн, були відхилені.

«Угода про торгівлю та співробітництво» між ЄС і Великобританією охоплює набагато більше областей, ніж просто торгівля. Однак з точки зору митних зборів, найбільш важливим є те, що угода також містить положення, характерні для угод про вільну торгівлю. Найбільш важливою і оптимістичною інформацією є введення 0% митних зборів і ряду спрощень / спеціальних правил в торгівлі між ЄС і Великобританією. Безсумнівно, це хороші новини.

Deloitte перераховує зміни, які чекають компанії, які торгують з Великобританією. Необхідно буде здійснити митні формальності, пов'язані з перетином кордону ЄС і Великобританії, а використання нульової ставки мита буде вимагати виконання і документування митного походження імпортних товарів.

Також необхідно буде врегулювати податки, пов'язані з імпортом (ПДВ, а іноді і акцизи). Це важливо, тому що, з одного боку, правила розрахунку ПДВ при імпорті та експорті відрізняються від правил розрахунку по операціях всередині ЄС, а з іншого боку, в деяких ситуаціях може виявитися, що відняти ПДВ на імпорт буде неможливо. Це лише деякі з змін, з якими доведеться зіткнутися підприємцям. Правила торгівлі між ЄС і Великобританією, позначені в Угоді про торгівлю та співробітництво, вимагають детального аналізу.

за матеріалами польського видання Wiadomosci Handlowe