Опубліковано

Україна лідирує з експорту ячменю, основний покупець — Китай

Теги:
експорт зернових
Фото:
agroportal.ua

Пропозиція ячменю врожаю 2020 року на світовому ринку скорочується, учасники ринку поступово переходять на торгівлю новим урожаєм Північної півкулі.

Про це розповіла аналітик зернового ринку «УкрАгроКонсалт» Марина Маринич.

"За підсумками перших 5 місяців сезону Україна є лідером з експорту ячменю, проте за підсумком сезону Україна, найімовірніше, займе четверте місце (після ЄС, Росії та Австралії)", відзначають аналітики.

За їхніми оцінками, експортний потенціал по ячменю за липень-січень виконано на 91-93%.

Найактивнішим покупцем в 2020/21 МР виступає Китай, чия частка в українському експорті фуражних культур різко зросла, зокрема ячменю — до 70%.

"Китай розширив свою присутність на світовому ринку ячменю після того, як виникла напруга в його відносинах з Австралією, яке спричинило за собою введення імпортного мита на ячмінь австралійського походження. Активний попит Китаю викликаний намірами збільшити поголівʼя свиней в країні і високими внутрішніми цінами на фуражне зерно ", — пояснює аналітик.

Згідно з даними китайської митниці, в календарному 2020 р імпорт ячменю виріс на 36%. За деякими оцінками, імпорт Китаю навіть може перевищити імпорт Саудівської Аравії за результатами 2020/21 МР.