Опубліковано

Українці за рік зʼїдають майже 1 млн т імпортних фруктів

Теги:
фрукти
Фото:
East Fruit

Україна в 2020 р імпортувала близько 1 млн т різних фруктів.

Про це повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу".

Це історичний максимум за обсягами імпорту фруктів, що перевищує аналогічний показник минулого року на 8% і в 1,5 рази показник пʼятирічної давності.

"Відразу варто відзначити, що завозяться в основному фрукти і ягоди, які не можуть вирощуватися в Україні через несприятливі кліматичні умови. Виняток становлять лише яблука, але їх частка в загальній структурі імпорту незначна — всього 1%", — пояснює аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Безумовним лідером в імпортних поставках фруктів в Україну є банани, які займають третину всіх поставок. Далі йдуть мандарини (19% обсягів імпорту), апельсини (9%), лимони (7%) і персики (5%). За останні 5 років найбільші темпи зростання демонструють поставки грейпфрутів і хурми, обсяги імпорту яких подвоїлися за вказаний період.