Великодній кошик подорожчав на чверть: експерт пояснив, чому
- Фото:
- УНН
Великодній кошик в 2021 році буде коштувати в середньому 780 грн, що на 25% більше, ніж в минулому році.
Про це повідомили УНН в Інституті аграрної економіки.
"2021 року вартість великоднього кошика — за середніми цінами по Україні станом на березень — становитиме близько 780 грн. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 160 грн — тобто на 25,8% — дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір продуктів коштував 620 грн«, — поінформував директор ННЦ «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Деталі
За його словами, вартість основної складової великоднього кошика — паски домашньої випічки — становитиме близько 120 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.
Зростання вартості паски зумовлене кількома чинниками. З одного боку, це подорожчання яєць, цукру, борошна і вершкового масла, з іншого — зростання цін на зернові культури та тваринницьку продукцію через зменшення світового врожаю зернових, збільшення вартості енергоресурсів, а також сплеск цін на продукти харчування через запровадження карантину у зв’язку з епідемією коронавірусу COVID‑19, пояснив Юрій Лупенко.
Неочікувано дорогою складовою святкового кошика 2021 року, зауважив він, стали яйця — 38 грн за десяток, що на 90 % більше, ніж у березні минулого року.
Традиційно дорогими будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) — 130 грн (230-305 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) — 135 грн з розрахунку 230-280 грн за 1 кг. Порівняно з 2020 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 22,7 %, а домашньої ковбаси — на 10,2 %.
Сало (0,5 кг) обійдеться в 50 грн з розрахунку 90-132 грн за 1 кг.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) — 120 грн (200-268 грн за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) — 114 грн (180-230 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 58 грн (100-120 грн за 1 кг).
Ціна хріну (250 г) — 14 грн, тобто лишилася на рівні минулого року — 10-15 грн і залежить від виробника і смакових складових.
У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, — його вартість зросте до 963 грн. Це на 162 грн або на 20,2% більше вартості кошику такого ж складу у 2020 році, зауважив Юрій Лупенко.
Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних плодів, зокрема яблук, а також збільшенням ціни на плодові вина, пояснив експерт. Порівняно з 2020 роком ціна яблук зросла на 42,9 % і становить 10 грн за 0,5 кг (15-28 за кг). Середня ціна по Україні на овочі лишилася на рівні минулого року: томати тепличні (0,5 кг) — 25 грн (45-60 грн за 1 кг), на огірки (0,5 кг) — 28 грн (50-70 грн).
За пляшку церковного вина «Кагор», в середньому, доведеться заплатити 120 грн (80-135 грн за пляшку).
Певна частина українців понесли відчутні фінансові втрати в умовах карантинних заходів і змушені економити, в тому числі на підготовці до Великодня. Передусім, це можливо за рахунок найбільш дорогої частини великоднього кошику — домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру. Також суттєво можна заощадити на зменшенні кількості продукту у кошику.
"У той же час, загальна вартість великоднього кошика складає 6-7% середньомісячної заробітної плати пересічного українця та 20‑22% середньої пенсії, тобто є доступною для переважної більшості наших співгромадян", — підсумував Юрій Лупенко.