Опубліковано

Не менш ніж 50% продукції на полицях супермаркетів Молдови мають бути місцевого виробництва

Теги:
FMCG

Протекціоністські зміни в законодавство Молдови чинять тиск на виробників з інших країн, зокрема, обмежують можливості для українських виробників овочів і картоплі.

Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

Як зазначається, згідно з уведеними змінами Закону Республіки Молдова «Про внесення змін до деяких нормативних актів» (№ 225 від 4 грудня 2020 року) з 1 липня поточного року торгові компанії Молдови зобовʼязані закуповувати і забезпечувати викладку на торговельну полицю в мережі роздрібної торгівлі не менше 50 % її лінійної довжини продуктів харчування, вироблених на території Республіки Молдова.

"За цих умов українська продукція, зокрема, овочева група і картопля, залишиться в неконкурентних умовах при експорті на ринок Молдови", — переконані в УПОА.

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України відзначають, що введені дії влади Молдови можуть розглядатися як порушення національного режиму щодо внутрішнього оподаткування та регулювання і можуть завдати шкоди українським експортерам.

У міністерстві підкреслюють, що під дію закону потрапляють близько 338 тарифних позицій, зокрема: свіжі і консервовані фрукти і овочі, молочні продукти, яйця, мед, продовольчі товари, свіже і перероблене мʼясо, хлібобулочні вироби, кондитерські вироби, масло, безалкогольні та алкогольні напої, заморожені продукти, соуси і т.д.