Опубліковано

Вакцинація працівників: чи може торгове підприємство примушувати свій персонал?

Більше року пандемії і карантинних обмежень внесли значні корективи в наше життя. Причому зміни торкнулися як способу життя, дозвілля і спілкування, так і умов роботи, прав і обовʼязків працівників і роботодавців.

Микола Бойчук адвокат, ГО «Центр досліджень конкуренції»

Створення вакцин дає надію на стабілізацію епідеміологічної ситуації та повернення до більш-менш звичайного ритму, хоч ми і розуміємо, що життя навряд чи буде колишнім. Якими не були б питання до вакцин, за фактом після вакцинації у людини зʼявляється більше соціальних можливостей — наприклад, частково повертається можливість відвідувати інші країни. Звичайно, роздрібний бізнес, співробітники якого будуть вакциновані, також отримають чимало бонусів. Однак, чи досяжна така мета?

Перш за все, варто звернутися до загальних норм законодавства. Відповідно до статті 284 Цивільного кодексу України та статтею 43 Основ законодавства України про охорону здоровʼя фізична особа, яка набула повної цивільної дієздатності й усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними, має право відмовитися від лікування. Таким чином, вакцинація повинна проводитися виключно за наявності добровільної та усвідомленої згоди працівника.

З одного боку, тільки від самого працівника залежить, вакцинуватися чи ні, але з іншого — в інтересах держави гарантувати захист своїх громадян, тому в теорії на загальнодержавному рівні може бути встановлений обовʼязок вакцинації як превентивний захід для запобігання поширенню коронавирусной інфекції.

Звертаючись до практики Європейського суду з прав людини, яка є обовʼязковою до застосування в Україні, стає зрозуміло, що принцип "права людини закінчуються там, де починаються права іншого", а в нашому випадку — якщо воля людини торкається питань загальнодержавного значення, діють обмеження. У пунктах 85 і 136 рішення у справі № 302/02 суд зазначив, що у держави є інтереси щодо захисту і охорони життя і здоровʼя своїх громадян і при певних обставинах такі інтереси можуть мати пріоритет у порівнянні з правом громадянина на самовизначення.

Згідно зі статтею 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", вакцинація від COVID-19 не входить до переліку обовʼязкових, проте в частині другій статті передбачено, що в разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення небезпечної інфекційної хвороби на відповідних територіях і обʼєктах, можуть проводитися обовʼязкові профілактичні щеплення проти цієї інфекційної хвороби за епідемічними показаннями. Таке рішення може приймати головний державний санітарний лікар України, областей та центральних органів виконавчої влади.

Таким чином, досить вірогідною є можливість встановлення обовʼязкової вакцинації, особливо для працівників тих професій, які контактують з великим колом людей, тобто тих, робота яких може стати причиною зараження людей і/або якщо вони можуть поширювати інфекційні захворювання. Законодавчі заходи можуть бути встановлені за рішенням головного державного санітарного лікаря або шляхом внесення змін Міністерством охорони здоровʼя України в Календар профілактичних щеплень.

Однак малоймовірно, що це торкнеться рітейлу. Згідно з Розпорядженням Кабінету Міністрів України №340-р "Про затвердження Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, на період до 31 грудня 2021 року" не передбачена обовʼязковість вакцинації працівників торгових компаній. Більш того, їхня черга на вакцинацію стоїть в кінці списку.

Зараз, вакцинація від коронавіруса є добровільною і роботодавці не мають права вимагати її проведення для працівників, в тому числі методом економічного примусу (обмежити режим його роботи, зменшити заробітну плату, звільнити або застосувати інші заходи впливу або примусу). Якщо все ж роботодавець усуває особу від роботи у звʼязку з цим, то співробітник має право оскаржити такі дії в судовому порядку і вимагати компенсацію.

Однак роботодавцям, які зацікавлені в вакцинації персоналу, не заборонено вводити заохочувальні заходи. Наприклад, це можуть бути премії, оплата медичного страхування, додаткові вихідні й т.д. Звичайно, потрібно розуміти, що разом з тим можуть змінюватися умови роботи інших співробітників — природно, в рамках трудового законодавства.

Складнощі становить також неможливість покупки вакцини на комерційному ринку і в приватних медичних установах. Такий механізм зʼявиться не раніше другої половини 2021 року, адже зараз існує дуже великий попит на вакцини й тому можливості компанії, що їх виробляють обмежені.

Таким чином, торговим компанія не можна вимагати обовʼязкової вакцинації своїх працівників, проте роботодавець може забезпечити систему заохочувальних заходів, яка буде ефективно залучати, стимулювати або сприяти якнайшвидшій вакцинації співробітників.