Опубліковано

Рітейл по-вінницьки: особливосі розвитку мережі «Домашній маркет»

Вінницька мережа «Домашній маркет» розпочала свою роботу ще у 2010 році з магазину прилавкового типу.

Сьогодні цей торговий оператор лідирує серед food-рітейлерів Вінниці за кількістю торгових об’єктів та активно відкриває нові магазини у трьох концепціях.

Детальніше про розвиток мережі, про участь компанії в альянсі «Основа», а також про столичну експансію нам розповів співвласник та СЕО «Домашнього маркету» Павло Варшавський.

Павло Варшавський

Доброго дня. Пропонуємо розпочати інтерв’ю з невеликого знайомства. Судячи з локацій учасників альянсу «Основа», батьківщиною цього об’єднання є Вінниця. З якого року функціонує цей альянс? Яка мета його створення? Чи усі охочі рітейлери можуть стати його учасниками?

— Доброго дня. Так, батьківщиною альянсу «Основа» є Вінниця, функціонуємо з 2018 року. Наша мета – допомогти підприємцям розвиватися, процвітати у сфері рітейлу, надаючи товари та послуги найвищого ґатунку. Ми відкриті для підприємців, які мають на меті вдосконалити продуктові магазини, рухаючись в одному напрямку з сучасним ринком, та задовільняти потреби кінцевого споживача.

Мережа «Домашній маркет» є найбільшим учасником альянсу «Основа». Коли почалась її еволюція? З якого саме формату починалася діяльність мережі? Чому сьогодні робиться акцент саме на дрібний формат?

— Мережа «Домашній маркет» розпочала свою історію в 2010 році з відкриття невеликого магазину прилавкового типу. 

— Уже тоді ми зрозуміли, що й надалі будемо рухатися в напрямку розвитку магазинів переважно малого формату. Чому? Тому що саме в ніші формату магазинів біля дому вбачаємо свою конкурентоспроможність.

Окрім «Домашнього маркету» в альянсі «Основа» присутні й інші мережі – як, наприклад, Osnova і PRO. Всі ці магазини належать одному власнику чи це взагалі окремі мережі, які просто входять в альянс?

— Окрім «Домашнього маркету» в альянсі «Основа» присутні й інші мережі – на разі близько 130 торгових точок. Наша мережа - це не лише «Домашній Маркет», а й  Osnova і PRO, які належать до однієї мережі. Вони різняться за концепцією, типом локацій та площею приміщень.

Торговельні точки ТМ PRO – це невеликі магазини в потокових місцях, які дають гостю можливість придбати PROсто продукти з комфортом, зручно та за оптимальною ціною. Магазини Osnova – це великі супермаркети торговою площею понад  400 кв. м з власним виробництвом, кулінарією, пекарнею.

Магазини «Домашній маркет» працюють в трьох концепціях: мінімаркет, зручний магазин та магазин сімейного типу. За яким принципом Ви підбираєте локації для різних форматів торгових об’єктів і як визначаєте, якому об’єкту і яку концепцію присвоїти? Чи є різниця в асортименті між мінімаркетом і магазином сімейного типу?

— Формати торгової точки визначаються на етапі маркетингового дослідження при відкритті. Формат – це концепція, напрямок у діяльності торгової точки, орієнтований на профіль та потреби гостя.

Мінімаркети – це магазини з торговою площею від 25 кв.м, де реалізуються продовольчі товари вузького асортименту, але враховуючи індивідуальні потреби гостя.

Магазини сімейного типу розміщуються у фасадних приміщеннях спальних районів площею до 120 кв.м і мають ширший асортимент, ніж мінімаркети.

Зручний магазин – це об’єкт крокової доступності площею понад 100 кв.м, де представлені як продукти харчування, так і господарські товари. Популярність цього формату пояснюється тим, що зайняті споживачі воліють якомога менше часу витрачати на покупку товарів повсякденного попиту, тому обирають магазини у кроковій доступності.

Щодо асортименту в розрізі форматів — він дуже різний, адже ми намагаємося підібрати асортимент магазину «під гостя» і ретельно над цим працюємо.

Наскільки, на Вашу думку, вже насичений ринок Вінниці продовольчими магазинами сучасного типу? Чи є ще тут поле для маневру?

— На нашу думку, ринок Вінниці ще не насичений продовольчими магазинами саме сучасного типу. У Вінниці — як і в будь-якому іншому регіоні — усе живе, все змінюється, адаптується під сучасні вимоги. Тому кожен може зайняти свою нішу та знайти свого гостя.

До недавніх пір «Домашній маркет» позиціювався як локальний вінницький рітейлер, однак нещодавно перші магазини під цією вивіскою відкрились в Києві. Чому Ви вирішили вийти з експансією саме в Київ і чи відрізняються якось столичні магазини від тих точок, що працюють у Вінниці?

— Територіально для розширення мережі ми розглядаємо саме Центральну Україну. Тому не дивно, що розпочали саме з Києва, зі столиці України. Вирішили, так би мовити, спробувати свої сили у великому місті.

Багато магазинів «Домашній маркет» функціонують цілодобово. Чому Ви вирішили працювати за таким графіком? Як Ви заохочуєте персонал працювати в нічну пору?

— Усе для наших гостей! Насправді є багато людей, які бажають чи яким навіть зручно працювати у нічний час з різних причин.

Чи розглядає менеджмент «Основи» можливість розвитку франчайзингу?

— Ні, ми не розглядаємо можливість розвитку франчайзингу, оскільки сам альянс створений як альтернатива франшизі. Ми не диктуємо правила, а працюємо за класичним сценарієм «знизу вверх», де твій конкурент – це твій союзник. Ми прагнемо активно розвивати альянс в тих регіонах, куди заходить «Домашній маркет».

Пандемія коронавірусу значно пришвидшила розвиток e-commerce, при цьому тренд на запуск онлайн-магазинів також підхопили в food-рітейлі. Чи не плануєте Ви запускати свій інтернет-магазин? Чи доцільна взагалі, на Вашу думку, інтеграція e-commerce у невеликі роздрібні формати?

— Так, ми плануємо запускати свій інтернет-магазин, за цим майбутнє рітейлу. Відсоток онлайн-продаж щороку зростає. До того ж здійснювати доставку з магазинів, які й так знаходяться біля дому – це зручно та швидко.

Тема екології сьогодні як ніколи актуальна. Рітейлери різними способами намагаються ставати екосвідомими. Які екологічні рішення сьогодні розвивають в мережі «Домашній маркет» і що ще планує Ваша компанія, щоб бути eco-friendly?

— Ми дбаємо про екологію: використовуємо економне освітлення та обладнання, використовуємо пакети, що швидко розкладаються, пропонуємо нашим гостям альтернативу поліетиленовим пакетам – екоторби, екомішечки для вагових товарів, паперові пакети. Проводимо акції «Кава у свою чашку», «Кулінарія у свій посуд!» та «Сортуй сміття». На різноманітних рекламних матеріалах під гаслом «Змінюємо екологічну свідомість!» пропагуємо можливість бути eco-friendly.

Розкажіть про подальші плани компанії: як ще плануєте адаптуватися під сьогоднішні виклики ринку, які ідеї хочете впровадити? Які подальші наміри компанії стосовно територіальної експансії?

— В наших подальших планах — розвиток національної мережі в центральних регіонах з власним виробництвом, інтернет-магазином та дистрибуційною компанією.