Опубліковано

До 2050 року світове виробництво продуктів харчування має збільшитися вдвічі

Протягом 30 років світове виробництво продуктів харчування має зрости більш ніж наполовину. Однак перешкоджати цьому процесу буде, серед іншого, зміна клімату — вказано у дослідженні Європейської парламентської дослідницької служби, опублікованому з нагоди Саміту ООН з питань клімату (COP26) у Глазго.

WH.pl, посилаючись на документ, зазначає, що до 2050 року населення світу досягне 9 млрд. осіб, дві третини з яких житимуть у містах, що передбачає необхідність збільшення світового виробництва продуктів харчування більш ніж на 50%.

При цьому площа сільськогосподарських угідь навряд чи збільшиться більш ніж на 12%. Крім того, конкуренція за землю, спровокована урбанізацією, призведе до скорочення ріллі, особливо в приміських районах.

Аналіз показав, що зміна клімату та побічні ефекти деяких методів ведення сільського господарства створюють взаємоповʼязані проблеми: підвищення температури, екстремальні погодні умови, скорочення ресурсів, деградація ґрунту, втрата біорізноманіття та забруднення пестицидами.

За даними Світового банку, у сільському господарстві використовується 70% глобальних ресурсів прісної води, а за інформацією ООН, у 2017 році на їхню частку припадало 37% загальної площі ґрунту.