Українці почали купувати більше свинини
- Фото:
- http://www.bagnet.org
Свинина – єдиний вид мʼяса, споживання якого зросло у 2021 р.
За попередніми оцінками, споживання свинини та мʼясопродуктів із неї у поточному році на 3,7% більше, ніж роком раніше.
Про це йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України.
Як зазначається, Мінагрополітики оцінює середньодушове споживання свинини та мʼясних виробів з неї 19,5 кг на особу (у перерахунку на мʼясо). Це на 0,7 кг, або на 3,7% перевищує минулорічний показник. Такий приріст «перекрив» відповідне скорочення споживання яловичини та мʼяса птиці, тому мʼясний раціон середньостатистичного українця, за попередніми оцінками, залишається на рівні 2020 р. — 53,8 кг у перерахунку на мʼясо.
В асоціації згодні з оцінками збільшення споживання свинини.
«Попит на мʼясо не лише в Україні, а й в інших країнах світу значною мірою залежить від рівня платоспроможності населення. Остання ослаблена економічними наслідками пандемії і на тлі посилення інфляції», — зазначають експерти.
Водночас, за даними Держстату, середня споживча ціна на свинину за січень–жовтень змінилася трохи порівняно з іншими видами мʼяса: +1% проти +15% подорожчання яловичини та 20-25% підвищення ціни на курятину.