У скільки обійдеться новорічний стіл українцям?
- Фото:
- УНН
Експерти повідомили, що вартість продуктів для новорічного столу цього року зросла на 14%. Найбільше подорожчав салат "оселедець під шубою".
При розрахунках до уваги бралися традиційні страви для зустрічі Нового року:
- салат «Олів’є»;
- салат «Оселедець під шубою»;
- бутерброди з ікрою та шпротами;
- нарізка з сиру та ковбаси;
- запечена курка;
- запечена буженина;
- картопляне пюре;
- шампанське;
- мандарини.
«Хоча темпи зростання витрат на закупівлю продуктів для приготування салату «Оселедець під шубою» відчутні — 39%, в сукупності вони становлять лише +47 грн для 1 кг. Таке значне зростання було зумовлено подорожчанням практично всіх компонентів — насамперед овочів (буряк, морква та цибуля), а також майонезу. Зокрема, основою виробництва майонезу є соняшникова олія та яйця, а саме ці продукти — одні з цінових рекордсменів року», — зазначає аналітик УКАБ Світлана Литвин.
Експерт додає, що також відчутно зросла в ціні у порівнянні з минулим роком курятина — на 27%. Тому запекти курячу тушку вагою 1,5 кг цьогоріч українцям буде коштувати близько 107 грн.
«Зростання ціни зумовлено збільшенням вартості зернових (основи комбікормів) як на світовому, так і українському ринках», — пояснює Світлана Литвин.
Закривають трійку лідерів зі зростання ціни на твердий сир та сирокопчену ковбасу. Обидві ці позиції за рік додали в ціні по 18%, і причина зростання лежить у площині здорожчання вартості сировини для їх виробництва: молока та м’яса. 300-грамові шматочки сиру та сирокопченої ковбаси для приготування нарізки коштуватимуть у середньому 98 грн та 151 грн відповідно.