Опубліковано

Основний компонент борщового набору за рік подорожчав у 2,5 рази

Теги:
овочі
Фото:
tsn.ua

На ринку України зберігається тенденція подорожчання столового буряка.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit. Основною причиною чергового зростання відпускних цін у даному сегменті ключові гравці ринку називають скорочення пропозиції столового буряка на ринку.

Зазначимо, що на сьогоднішній день багато виробників вже фактично завершили продаж цього коренеплоду, а багато хто зупинив продаж до квітня. Також на поточному тижні суттєво скоротилися постачання імпортних столових буряків виробництва Польща, що у свою чергу підтримало ціни на місцеві коренеплоди.

Так, наразі українським господарствам вдається вести відвантаження столових буряків по 10-15 грн/кг ($0,35-0,53/кг), що в середньому на 13% дорожче, ніж тижнем раніше. Підвищувати ціни фермерам дозволяє одразу кілька факторів. Насамперед, подорожчанню сприяє підвищений попит на цю продукцію: буряки активно закуповують як оптові компанії, так і роздрібні мережі. При цьому пропозиція на ринку дещо скоротилася, оскільки ряд господарств воліє утримуватися від продажу цього коренеплоду в очікуванні подальшого зростання цін.

Варто зазначити, що на сьогоднішній день столовий буряк в Україні вже коштує в середньому у 2,5 рази дорожче, ніж за аналогічний період минулого року. Однак при цьому учасники ринку не виключають, що тенденція до зростання цін може бути тимчасовим явищем. На їхню думку, подальше подорожчання може мотивувати фермерів розпочати розпродаж буряків зі сховищ, що призведе до збільшення постачання і, як наслідок, до зниження відпускних цін у даному сегменті.