Опубліковано

«Індекс борщу»: як змінилася ціна на борщовий набір за три місяці війни

Індекс вартості приготування українського борщу під час війни зріс на 7%.

Про це повідомив сервіс доставки продуктів Zakaz.ua, аналітики якого проаналізували у столичних супермаркетах зростання цін на продукти, що входять до складу традиційної страви, та підрахували, скільки сьогодні в середньому коштуватиме українцям приготувати борщ на сім’ю вдома.

Загальна вартість продуктів

Приготувати борщ в Україні стає дедалі дорожче. Майже всі інгредієнти української національної страви, крім білокачанної капусти та буряка, зросли у ціні. Капуста та буряк подешевшали на 33% та 14% відповідно. Найбільше підскочила ціна на соняшникову олію — на 35%, середня вартість якої у столичних супермаркетах становить 55 грн. Також значно зросла ціна на томатну пасту — на 30%. Станом на 23 травня вона коштує в середньому 41 грн, тоді як у лютому ціна становила 32 грн. Водночас картопля подорожчала на 24%, а морква та цибуля на 20%.

Найменше з борщового набору подорожчало м’ясо — ціна зросла на 8%. Однак, зважаючи що це найдорожчий продукт серед усіх компонентів, це зростання значно вплинуло на загальну вартість борщу, про що піде мова далі.

Детальну динаміку зростання цін на продукти зображено в інфографіці:

У скільки обійдеться приготувати борщ на сім’ю

Для того, щоб визначити вартість, за основу було взято найбільш класичний рецепт борщу з розрахунком на 3,5-4 літра. Ділимося рецептом та пропорціями потрібних інгредієнтів в інфографіці:

Zakaz.ua простежили, як змінилася вартість на компоненти борщу згідно з класичною рецептурою протягом трьох місяців.

У підсумку з’ясувалось, що станом на 23 травня 2022 року каструля червоного борщу об’ємом на 3,5-4 л звареного за традиційним рецептом, в середньому обійдеться українцям у 113 грн, що на 7% дорожче, ніж у довоєнний період станом на 23 лютого.

Найдорожчим інгредієнтом борщового набору є м’ясо, яке додає страві в ціні більше ніж половину вартості. З чого можемо зробити висновок, що сьогодні вигідніше бути вегетаріанцем. Без м’яса страва коштує приблизно 50 грн. До того ж ця ціна не суттєво різниться від довоєнної — у лютому пісний борщ коштував 47,2 грн.

Довідка. «Індекс борщу» — середня сума вартості, в яку обійдеться приготування традиційної страви за класичним рецептом до столу. Розраховується за аналогією до міжнародного індексу БігМака.