Опубліковано

Як вибрати вино по етикетці

Хороше вино виробляється з любовʼю та творчістю, щоб подарувати своїм дегустаторам максимум приємних емоцій від його споживання. Але всі вина відрізняються за смаком, і, на жаль, не всі відповідають описаним вище критеріям. Вибрати гарне вино допоможе інформація на етикетці.

На що слід звернути увагу на етикетці

Етикетка — справжній винний паспорт. На неї нанесено всю необхідну для споживача інформацію, яка дозволить дізнатися, який саме напій ховається в пляшці. Вона складається із двох частин.

Лицьова

Розкаже про назву вина, торгову марку виробника. Орієнтуватись у виборі рекомендується на продукцію компанії з позитивною репутацією. Іноді вибрати хорошого виробника допоможе і зовнішній вигляд етикетки. Вона має бути з якісним друком, рівно наклеєним і виконаним з міцного паперу. Добре, якщо на ній є тиснення. Світова практика показала, що гарне вино ніколи не наллють у погану пляшку.

Контретикетка

Перше, на що слід звернути увагу на тильній стороні етикетки — категорія вина. Якщо відразу визначитися — біле чи червоне — вибір звузиться. Увага слід звернути і на рівень цукру. Його допускається не вказувати лише на сухих винах. Вони зазвичай не містять або містять до 4 г на літр. Для інших видів цей показник вказується у грамах на літр (дм3). Але обивателям, які не знаються на технологіях і тонкощах виноробства, ця інформація ні про що не говорить, тому виробники додатково вказують насолоду напою маркуванням «сухе», «солодке», "напівсолодке«.

На полицях магазинів представлено велику кількість вин, привезених з-за кордону. Інформація на їхній етикетці обовʼязково має бути продубльована українською мовою. Якщо дублюючої етикетки немає, швидше за все, напій було ввезено в країну нелегально, і, відповідно, і у його якості можна засумніватися. У маркеті алкогольних напоїв MAUDAU представлені товари лише офіційних дистрибʼюторів.

Корисні поради

Виробник може також вказувати додаткову інформацію, яка допоможе покупцю. Наприклад, на етикетці може бути вказано географічне розташування регіону, де вирощено виноград і виготовлено вино. Вибір варто робити на користь вин, виготовлених з винограду, що виріс у тій же місцевості, де розташована виноробня. Вони завжди будуть найкращої якості. Справа в тому, що при тривалому транспортуванні винний матеріал може окислитися і почати бродіння.

Корисним буде ознайомитись із переліком сортів винограду. Вино може бути виготовлене з одного або кількох. Якщо ви бачите на етикетці напис «червоне сухе», швидше за все, у його складі є кілька сортів.

Інформація про рік урожаю необовʼязкова і в основному вказується на дорогих винах, яким віддають перевагу експерти, які розуміються на різниці смакових якостей винограду, що виріс у різні роки в конкретному регіоні. В Україні видатними роками врожаю вважаються 2009, 2011, 2013. У ці роки кліматичні умови склалися так, що всі ягоди ідеально дозріли, що надало особливої якості вину.