Опубліковано

Як правильно зберігати алкогольні напої

Зберігання алкоголю — не така проста справа, як може здатися на перший погляд. Порушення температурного режиму, надмірна вологість чи дія прямого сонячного проміння можуть безнадійно зіпсувати напій.

Хтось вирішує, що краще оминати зайві проблеми і відмовляється від утримання домашнього бару. Так, ця стратегія має право на життя. Проте у деяких випадках це й не дуже зручно (неочікувані гості тощо). До того ж, можна суттєво економити, купуючи віскі чи джин на сайті Маудау за акційною ціною.

Загальні правила

Кожен із різновидів алкогольних напоїв потребує певних умов зберігання. Але для утримання домашнього бару достатньо дотримуватися стандартних правил.

Температура

Це ключовий чинник, який значною мірою впливає на якість напоїв під час тривалого зберігання. Наприклад, для вин оптимальним температурним режимом є 10 — 15 °С. Міцні напої, такі як горілка чи віскі, не втрачають своїх якостей і за кімнатної температури. Тому власний алкогольний запас краще поставити у місце, де зберігається стала температура повітря біля 15 °С.

Вологість

Цей параметр особливо важливий для зберігання пляшок з корком. Наприклад, вин. Якщо у приміщенні занадто сухо, корок може усохнути, що призведе до розгерметизації пляшки та псування її вмісту. Надмірна вологість теж є небажаною. Адже за таких умов значно підвищується ризик розвитку плісняви чи грибків. Спори та аромати грибкових утворень можуть проникати в напій навіть через корок. Оптимальний показник вологості становить 70 %.

Освітлення

Алкогольні напої мають чутливість до впливу світла, особливо — сонячного проміння. Ультрафіолет, потрапляючи на скло пляшки, може запустити процес окислення та передчасного старіння. Тому місцем зберігання свого бару краще вибрати кімнату, яка не має вікон. Або ж поставити шафу подалі від дії проміння, а на її зовнішні поверхні нанести спеціальний захист від UV-випромінювання (підходить як спеціальна плівка, так і звичайна фольга).

Положення пляшки

Якщо мова йде про вина з корком, то їх рекомендується зберігати у горизонтальному положенні. За таких умов пробка з натурального матеріалу знаходиться у постійному контакті з рідиною і не пересихає. Гвинтові корки менш вибагливі: пляшки можна зберігати як горизонтально, так і вертикально.

Зберігання відкритих напоїв

Строк зберігання відкоркованої пляшки залежить від рідини, що всередині. Так вина не рекомендують тримати відкритими більше 3-5 днів, адже через контакт із повітрям запускається процес окислення. Залишки вина, що довго стояло відкритим, можна використовувати для приготування соусів, тушкування м’яса та риби, тощо. Міцний алкоголь, за умови щільної повторної закупорки, відмінно зберігає свої якості протягом 3-6 місяців. Але відкриту пляшку краще поставити в холодильник, щоби зупинити процес випаровування спирту. Поповнити запаси свого домашнього бару можна в маркеті алкогольних штук МАУДАУ. Якщо говорити про пиво, то його краще пити одразу після відкриття. Адже через 24 години після відкорковування напій стає непридатним для вживання.