Різдвяне меню майже не подорожчало: святкові страви обійдуться у 1374 грн
За підрахунками Інститут аграрної економіки, традиційне різдвяне меню з 12 страв, яке складає типовий святковий стіл української родини, у 2025 році обійдеться приблизно у 1 374 грн.
Найдорожчими у списку стали:
- кутя — 950 г класичних інгредієнтів обійдуться у 213,37 грн. Основними затратами стали мак, волоські горіхи та родзинки.
- узвар — набір сушених фруктів для узвару коштує близько 118,00 грн за 600 г.
- Найвищу вартість має смажена риба: за 2 кг живого коропа доведеться заплатити близько 339 грн, а загальна вартість страви — 346,02 грн.
Інші страви: пісний борщ з квасолею, салат «Вінегрет», вареники з картоплею, капустою або вишнею, тушкована капуста, смажена картопля, а також соління та свіжі овочі — в сумі формують повноцінне меню за підсумковою ціною, що майже не змінилася порівняно з минулим роком.
"Вартість різдвяного столу 2025 року складе 1374 грн. Цей показник залишається практично на рівні минулорічного показника у 1365 грн. Дана цінова ситуація пояснюється тим, що ціни на овочі борщового набору — картоплю, моркву, капусту, буряк та цибулю — за останній рік знизилися більш ніж удвічі внаслідок їх рекордного врожаю у 2025 році. Найбільшого ж здорожчання відносно попереднього року в різдвяному меню зазнали такі продукти: олія (+26,7 %), вишня заморожена (+25,7 %), бочкові огірки (+25,2 %), квасоля біла суха (+18,3 %), борошно (+17,5 %), короп живий (+12,6 %) та помідори свіжі (+12,5 %)", — підсумували в Інституті.