Кількість ресторанів в Україні за 2020 рік скоротилося на 20% — експерт
- Фото:
- life.bodo.ua
Кількість ресторанів і кафе в Україні зменшилася майже на 4 тис. закладів — з 18,6 тис на початок 2020 року до 14,7 тис в січні-2021, повідомила директор аналітичного центру "Ресторани України" Ольга Насонова агентству "Інтерфакс-Україна".
«Згідно з негативним сценарієм, в березні минулого року прогнозувалося скорочення числа закладів майже вдвічі. Як бачимо, наш ринок показав відносну стійкість. У грошовому вираженні скорочення числа закладів дало зниження обсягу ринку майже на 30% — до 14,1 млрд грн. Це результат фізичного закриття на час кількох локдаунів, а також відсутністю іноземних туристів», — сказала вона.
Експерт прогнозує, що вплив нинішнього локдауна на ринок буде мінімальним. «Закриються тільки ті, хто і планував закритися. Велика частина вже виробила оптимальний формат роботи», — сказала Насонова.
За її оцінкою, вже в цьому році ресторанний ринок почне відроджуватися. «Багато цікавих локацій звільнилося, плюс на них знизилася орендна плата. Найбільш затребувані зараз гібридні формати — магазини-кафе, магазини-бари», — зазначила Насонова.