Опубліковано

Рітейл-ринок праці: скільки сьогодні платять касирам і які можливості карʼєрного росту?

25% всіх активних вакансій в категорії «Продажі» на кадровому порталі grc.ua пропонують роботу касирам.

Охочих працювати за касовим апаратом чимало — 15% всіх кандидатів, ті, хто зареєстрував своє резюме в категорії «Продажі», шукають роботу касирами. Але, попри це, рітейлерам не вистачає персоналу та категорія відчуває кадровий голод — актуальні вакансії перекривають потребу на 116%.

Найбільше відкритих вакансій касирів в Києві (15%), Дніпрі та області (5%), Одесі та області (4%), а також в Київській області (4%). Також роботодавці активно шукають касирів в Харкові та області (3% від усіх активних вакансій на кадровому порталі www.grc.ua.

Заробітня плата

Середня компенсація бажаючих працювати в сфері рітейлу практично не залежить від рівня професійної підготовки — більшість роботодавців (73%) шукають кандидатів навіть без досвіду роботи і без спеціальних навичок. 26% рітейлерів готові найняти касира з досвідом роботи від року до трьох. Для більш досвідчених кандидатів доступний тільки 1% вакансій категорії. В цілому, по Україні середня заробітна плата категорії становить 16 050 грн. При цьому 55% кандидатів можуть розраховувати на набагато меншу суму — від 12,3 тис. грн. Ще 25% можуть претендувати на компенсацію від 17,3 тис. грн.

В цілому, як показує статистика www.grc.ua, пропонуючи зарплату в категорії, роботодавці більше орієнтуються на середні ринкові заробітні плати регіону, насиченість ринку і рівень конкуренції за співробітників, а не на досвід і професійні навички кандидата. Так, якщо порівняти оклади в регіонах з найбільшою кількістю відкритих вакансій, то максимальний оклад чекає касирів в Києві (в середньому 19 тис. грн), на тисячу менше пропонують в Дніпрі, ще менше — в Одесі та області (17,8 тис. грн ). Харківські касири можуть претендувати на суму від 16,9 тис. грн. У Київській області рітейлери пропонують касирам від 14,9 тис. грн.

Нематеріальна компенсація

Крім заробітної плати, в гонитві за кадрами, рітейлери активно вкладаються в залучення співробітників за допомогою нематеріальної компенсації. Так, 97% роботодавців, які зареєстрували вакансії в категорії «Продажі» пропонують офіційне працевлаштування та дотримання всіх норм трудового законодавства. Ще 69% обіцяють безплатні тренінги та навчання. 19% пропонують знижки в магазинах. 8% рітейлерів забезпечують співробітників безплатним харчуванням, пропонують корпоративні розваги та тімбілдинги. Ще 6% готові організувати розвезення співробітників і 2% забезпечують іногородніх касирів житлом в корпоративних гуртожитках або оплачуючи проживання в хостелах. 6% роботодавців піклуються про здоровʼя своїх співробітників і пропонують корпоративну медичну страховку.

Кар'єрні перспективи

67% рітейлерів в оголошенні про роботу касирами вказують про карʼєрне зростання для співробітників. Найчастіше касир в торговому залі через рік-півтора може розраховувати на позицію старшого касира або начальника зміни. Пройшовши внутрішні курси в компанії, касир може перекваліфікуватися в менеджера торгового залу, адміністратора, мерчендайзера або товарознавця. Якщо кандидат націлений на результат, активний, уважний і відповідальний, він може претендувати на позицію директора магазину, але для цього потрібно отримати вищу освіту.

Також, пройшовши навчання та отримавши диплом про закінчення вищого навчального закладу або профільного технікуму, касир може перекваліфікуватися в бухгалтера або фінансового контролера.

Хто шукає роботу

Найчастіше на позицію касира відгукуються жінки (75%) у віці від 18 до 40 років (74%), без досвіду роботи або з мінімальним досвідом до року (57%). Більш досвідчених кандидатів, які мають досвід роботи за касовим апаратом від року до трьох, трохи менше — 23%. Найчастіше кандидати не мають вищої освіти, але закінчили профільні курси або здобули середню спеціальну освіту за фахом «касир-операціоніст», «касир-контролер», «бухгалтер» або «мерчендайзер».

Серед ключових навичок, кандидати в резюме найчастіше вказували: володіння ПК (10%), досвід роботи в команді (8%), досвід активних продажів (6%), грамотну мову (6%) і організаторські навички (5%). Цікаво, що досвід роботи з касою вказали тільки 3% претендентів на позицію касира.