Опубліковано

Україна вперше імпортувала яйця з Білорусі

Теги:
імпорт
Фото:
tv.ua

Україна вперше за роки незалежності в липні-серпні 2021 р імпортувала харчові яйця з Білорусі.

Про це заявив виконавчий директор «Союзу птахівників України» Сергій Карпенко, йдеться в повідомленні асоціації.

Він нагадав, що галузь птахівництва збиткова вже два роки, і наслідки цього для ринку кричущі.

«Закрилося більше 30 підприємств з виробництва яєць, більше 9 підприємств з виробництва мʼяса птиці. За два роки поголівʼя скоротилося на 11 млн голів, — зазначив він. — Виробництво мʼяса птиці скоротилося на 40 тис. т з початку року. Виробництво яєць — на 3 млрд штук, що становить чверть від обсягу виробництва в 2020 р».

За його словами, сьогодні вже зрозуміло, що зниження цін на корми, навіть з рекордним урожаєм, не відбудеться.

«Ми бачимо ціни на електроенергію, газ ... Є у держави підстави підвищувати рівень оподаткування в таких умовах? Зрозуміло, що ні — це лише поглибить кризу», — підкреслив він щодо виключення птахівників з переліку платників єдиного податку IV групи, передбаченого законопроектом № 5600.

Можливості щодо підвищення цін на внутрішньому і зовнішньому ринках у виробників досить обмежені. Але, за прогнозом Сергія Карпенка, продукція птахівництва буде дорожчати.

"Ми припускаємо, що ціни на мʼясо птиці на яйце будуть рости, — зазначив він. — Враховуючи навіть те, що вдвічі збільшиться нормативна грошова оцінка землі (якщо таке рішення приймуть), це спричинить за собою певне зростання цін на продукцію рослинництва".