Опубліковано

Імпорт свинини в Україну зріс у чотири рази в січні. Звідки завозять і чому так багато

Теги:
свинарство
м'ясо
Фото:
http://www.bagnet.org

Україна імпортувала 6620 тонн свинини у січні, що вчетверо більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).

У структурі імпорту морожена свинина займає 30% (1900 тонн), свіжа чи охолоджена свинина — 70% (4600 тонн).

Збільшення імпорту викликане оновленням з 1 січня імпортної квоти для країн Євросоюзу, що передбачає безмитне ввезення продукції (20 000 тонн на рік).

Також на зростання імпорту вплинули ціни на ринку свинини в ЄС, які залишаються стабільно низькими з жовтня та до сьогодні у порівнянні з українськими, завдяки перенасиченню ринку.

Ще одним фактором є повільне «сезонне» зниження закупівельних цін після свят.

Головними експортерами свинини до України залишаються країни ЄС.

Зокрема, Данія поставила на український ринок 3160 тонн свинини, Нідерланди — 1103 тонни, Бельгія — 954 тонни, Польща — 720 тонн, Іспанія — 364 тонни.

В УКАБ зазначають, що динаміка імпорту свинини за останні два роки свідчить про те, що обсяги імпорту у січні різко збільшуються щороку. Так, у січні минулого року також фіксувалося збільшення імпорту вчетверо у річному вимірі. У січні 2020 року — у 2,7 раза.