Опубліковано

Цвіркунове борошно в хлібі, батончиках і напоях, що продаються в ЄС — Єврокомісія дала свою згоду

На полицях магазинів Євросоюзу можуть з’явитися продукти на основі комах Acheta domesticus, тобто цвіркуна. Це результат рішення Європейської комісії, яка дозволила використовувати цей вид борошна, серед іншого в хлібі, булочках і печиві, а також у багатьох інших продуктах харчування.

З 24 січня 2023 року компанія Cricket One з В’єтнаму може використовувати борошно з домашнього цвіркуна для виробництва продуктів харчування, а потім поширювати отриману продукцію по всьому ринку ЄС. Це результат постанови Єврокомісії від 3 січня цього року. Азійська компанія чекала на такий крок з боку ЄС з 2019 року, коли подала заявку на виведення знежиреного порошку цвіркуна на ринок ЄС.

Це важливий крок до розвитку так званої novel food, і можливо, крок до того, що чекає на нас через кілька років. Переробка харчових продуктів може розвиватися в напрямку ширшого використання цього типу інновацій у виробництві харчових продуктів. Зараз в’єтнамський виробник не має конкуренції на ринку ЄС і отримав п’ятирічний дозвіл на свою діяльність, але Єврокомісія теоретично може надати подібні дозволи іншим суб’єктам протягом зазначеного терміну. Такі компанії не будуть використовувати наукові дані, отримані в’єтнамцями.

Європейська комісія гарантує, що цвіркунове борошно та його використання в харчовій промисловості перевірено на безпечність для здоров’я. Аналіз проводив Європейський орган з безпеки харчових продуктів (EFSA) від імені Європейської комісії, дійшовши висновку, що протестований продукт відповідає відповідним вимогам законодавства та може бути класифікований як новий продукт харчування. EFSA лише звернула увагу на потенційну сенсибілізацію людей з молюсками та алергією на молюсків. Офіс закликав до подальших досліджень у цьому відношенні.

Відповідно до регламенту ЄС, на основі борошна з цвіркунів можна виготовляти хліб багатозерновий, булочки, палички, крекери, батончики, сухі хлібобулочні суміші, печиво, бісквіти, сухі макаронні вироби та соуси. Список також включає продукти переробленої картоплі, горіхи та олійні культури, овочеві страви, піцу, замінники м’яса, супи та концентрати супів, а також порошкоподібні, закуски з кукурудзяного борошна, напої, схожі на пиво, шоколадні кондитерські вироби, закуски, крім чипсів, і навіть оброблене м’ясо.

Очевидно, що цвіркунове борошно призначене лише для доповнення до вищезгаданих продуктів. Наприклад, згідно з рекомендаціями ЄС, багатозерновий хліб може містити до 2 грамів порошку цвіркунів на 100 грамів продукту. Своєю чергою, у снеках, чипсах і замінниках м’яса вміст порошку не буде перевищувати 5 грамів на 100 грамів продукту.

Регламент ЄС запровадив обов’язок вказувати на упаковці частку порошку цвіркуна в складі продукту. Упаковка продуктів, що постачаються в магазини, також повинна містити інформацію про можливі алергічні реакції у споживачів.