Дегустаційний конкурс як крок до полиць ритейлу
Дегустаційні конкурси у харчовій індустрії набирають дедалі більшої популярності, стаючи не лише засобом визнання якості продуктів, але й важливим інструментом для виробників, які прагнуть потрапити на полиці великих роздрібних мереж.
У сучасних умовах конкуренції, коли споживач стає дедалі вибагливішим, можливість презентувати свою продукцію незалежним професіоналам є безцінною. Але чи може участь у такому конкурсі дійсно вплинути на комерційний успіх і відкрити двері до супермаркетів та ресторанів?
Саме на ці питання відповідає Олена Сініціна, засновниця та організаторка єдиного в Україні професійного дегустаційного конкурсу Favorite Food&Drinks, який вже зарекомендував себе як потужний майданчик для виробників харчової продукції та напоїв. В інтерв’ю вона розповідає про те, як конкурс допомагає постачальникам отримати професійну оцінку своїх продуктів, завоювати визнання споживачів і, зрештою, потрапити на полиці магазинів.
Які цілі дегустаційного конкурсу?
Першочерговою метою конкурсу — є оцінювання органолептичних показників харчових продуктів — їхнього зовнішнього виду, аромату, смаку, консистенції та інших притаманних певним видам продукції характеристик для виявлення кращих зразків.
Постачальники отримують зворотний зв’язок від професіоналів, їх оцінювання та визнання стосовно якості харчової продукції.
Часто виробники використовують конкурс для тестування своїх нових розробок серед незалежної, професійної спільноти.
Дегустатори мають можливість удосконалити свої сенсорні здібності та поповнити банк дескрипторів.
Favorite Food&Drinks надає унікальну можливість продегустувати зразки різних товарних категорій, кількох виробників в нейтральних умовах, в одному місці.
Чи можуть продукти, які були оцінені дегустаторами потрапити по полиці у супермаркети та яким чином?
Дегустатори, що представляють ту чи іншу торговельну мережу або ресторанний бізнес, дегустуючи та оцінюючи характеристики дегустаційних зразків, мимоволі або з певними намірами «приміряє» продукт або напій для свого асортиментного портфеля.
Для цього є певні обʼєктивні передумови. Відсутній прямий чи непрямий тиск з боку представників постачальника, комерційні умови залишаються «за дужками». Перед очима, рецепторами тільки продукт, тільки розуміння смачно або не смачно. Чи в кінцевому результаті може цей продукт зацікавити споживача та бути придбаним ним.
Формат події передбачає знайомство усіх її учасників в день проведення церемонії нагородження в рамках Закритої зустрічі лідерів food-ритейлу, харчової індустрії, ГоРеКа та суміжних галузей. Під час події відбуваються знайомства, презентації, перші взаємодії.
Яка користь від участі для тих постачальників, чия продукція вже представлена в мережах?
На ринку харчових продуктів спостерігається жорстка конкуренція. Кожна товарна категорія представлена кількома виробниками. Наявність відзнаки професійного конкурсу орієнтує споживача обирати ту продукцію, яка продегустована незалежними професіоналами.
Тим постачальникам, чия продукція вже представлена на полицях магазин, отримання нагород є прямим підтвердженням того, що мережі мають на полицях обʼєктивно кращі за органолептичними показниками зразки
Які переваги отримують надавачі харчових продуктів та дегустатори?
Дегустаційний конкурс дає мультиплікативний ефект для всіх його учасників і як для надавачів дегустаційних зразків — виробників та постачальників харчових продуктів, так я для дегустаторів.
Підкреслимо що, головним переможцем стає споживач, який отримує можливість обирати вже перевірені продукти та напої.
Наступний конкурс Favorite Food & Drinks відбудеться вже 17-18 вересня 2024.
Сайт проєкту: ffdu.com.ua