Без запакованих овочів: у Євросоюзі набули чинності нові правила пакування
На території Європейського Союзу набули чинності нові правила, які стосуються упаковки для харчових продуктів та її відходів.
Нові правила обмежують використання одноразової упаковки, наприклад, для фасування цукру, солі та овочів. Покупцям радять ходити до крамниць з власними коробками та пакетами.
Нові правила ЄС оновили Директиву про упаковку 1994 року. Оскільки вони мають статус регламенту, то будуть однаково застосовуватися на усій території Європейського Союзу без окремої адаптації до законодавства кожної окремої країни.
Норми визначають тип упаковки, яку можна використовувати на ринку ЄС, а також правила поводження з відходами пакувань. Зокрема, вони спонукають до зменшення використання пакувальних матеріалів та збільшення частки матеріалів, які можна багато разів переробляти.
У 2022 році середньостатистичний європеєць «виробляв» 186,5 кг відходів, більшість з яких складала упаковка. При цьому 40% пакувальних матеріалів були створені з полімерів, які не розкладаються самостійно.
Нинішні правила забороняють пакувати овочі та фрукти окремо, якщо вміст має вагу менше за 1,5 кг. Вони також зобов’язують компанії, які продають їжу чи напої на винос, дозволяти клієнтам використовувати власні контейнери.