Опубліковано

У Львові вперше відбувся ярмарок смаку

7 травня на подвір’ї Львівського палацу мистецтв пройшов «Львівський ярмарок смаку». Українські виробники сиру, меду, вина та інших крафтових та органічних продуктів представили свої найкращі товари вперше після повномасштабного вторгнення у форматі відкритого ярмарку. Ритейлери мали змогу познайомитися з виробниками та потенційними партнерами, а гості та відвідувачі відкрили для себе нові продукти, що смакують по-українськи: незабутньо, яскраво та сміливо. Спільнота поціновувачів сиру ProCheese ділиться, як пройшла перша для них масштабна офлайн-подія цього року.

На початку заходу відбулася пресконференція за участі організаторів, партнерів та учасників Львівського ярмарку смаку.

Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України відмітив: «Більшість європейських економік побудовані та тримаються перш за все на малому та середньому бізнесі. Україна, яка обрала шлях вступу до Європейського союзу, має реалізовувати аналогічний шлях в частині економічного відновлення та розвитку. Надзвичайно критично підтримувати, перш за все, малих, середніх та локальних виробників, в тому числі в аграрному секторі. Виробництво молочної та сертифікованої органічної продукції, інших типів харчової продукції, є в пріоритеті Мінагрополітики та Уряду».

Наталія Кагадій, директорка департаменту ProCheese, додала про необхідність об’єднання бізнесу та роботи на спільний результат. Адже саме зараз закладається фундамент для майбутнього відновлення економіки країни.

Для виробників ця подія була особливо важливою. Після декількох років ізоляції через епідемію, в умовах ведення бізнесу під час війни, такі «живі» ярмарки, спілкування, знайомства та можливість показати свої найкращі вироби надзвичайно цінні.

Результати Львівського ярмарку смаку говорять самі за себе:

  • 12 учасників-сироварів, та більше ніж 100 сирів в асортименті;
  • 30+ учасників-виробників інших крафтових та органічних продуктів;
  • понад 100 сирних поціновувачів на майстер-класах та вікторинах;
  • близько 1000 відвідувачів насолодились смаком та підтримали українських виробників.

«Щиро дякуємо вам і всім причетним до організації ярмарку! Для нас — це неймовірна можливість заявити про себе! Ви таку можливість нам подарували, дякуємо!», — поділилася емоціями після заходу представниця ФГ «Карпатські Газди» Катерина Лісова.

«Вдячні всім організаторам за проведення такого ярмарку! Це був дуже важливий захід для бренду Lel’, бо завдяки йому ми ще ближче познайомили споживачів з продукцією бренду, отримали масу позитивних відгуків щодо смаку та якості. А також почули, що людям подобається наш редизайн, поширили культуру споживання свіжих сирів, дізналися, що люди знають, що таке бурата і страчатела і дуже чекають їх на полицях від нашого бренду. Впевнені, що далі буде ще більше!», — додає бренд-менеджерка бренду «Lel’» Аліна Чорна.

У заході також взяли участь сировари-переможці конкурсів ProCheese Awards 2021 і World Cheese Awards 2022: «Станіславська сироварня, «Доообра ферма», «Старий Порицьк», «Гарбузовий рай», «ЕКО-ФЕРМА ПЛАЙ», тож львів’яни та гості міста дізналися, як смакує сирна перемога.

Оксана Чернова — сирна експертка ProCheese, засновниця ProCheese Академії, суддя міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards провела захопливі активності для відвідувачів ярмарку:

  1. Майстер-клас з приготування сирного фондю спільно з Андреасом Хубером директором програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні. Глядачі не лише дізналися історію та традиції споживання цієї страви, а й багато секретів про те, як зробити консистенцію ідеально ніжною, тягучою та досягнути того самого дійсно швейцарського смаку.
  2. Майстер-клас з фудпейрингу з українськими сирами. Гості мали нагоду спробувати чотири незвичайних нових поєднання, смак яких здивував навіть вибагливих сирних поціновувачів.

На гостей заходу також чекав майстер-клас зі створення плато від ProCheese Академії, а також різноманітні вікторини зі смачними подарунками.

Слідкуйте за інформацією на сторінках ProCheese в Facebook та Instagram, будьте в курсі новин зі світу професійного сироваріння, беріть участь у заходах та підтримуйте українське.

Організатор — Львівська ОВА, співорганізатори — Львівська міська громадська організація «Екотерра» та спільнота поціновувачів сиру ProCheese. Захід відбувся під патронатом Міністерства аграрної політики та продовольства України та за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Program.