Соціальна відповідальність і заробіток: як війна впливає на цінову політику торгових мереж?
Цінова політика відіграє стратегічну роль в управлінні роздрібними мережами, оскільки визначає не лише вартісні параметри товарів, а й впливає на споживчу вартість, конкурентоспроможність на ринку та загальний дохід компанії. У контексті війни, де економічна нестабільність і зміни в політичному та геополітичному середовищі видозмінюють попит та платоспроможність споживачів, цінова політика стає центральним фактором успішного функціонування роздрібних мереж.
Контекст регулювання цін
Поки на світовому ринку ведуться цінові війни через зростання самого ринку та концентрації гравців на ньому, українським реаліям притаманні інші характеристики. У березні 2022 року постановою Кабміну №223 було запроваджено контроль за цінами на основні продукти харчування, ліки та паливо на час воєнного стану. Державне регулювання цін передбачило застосування торговельної надбавки в розмірі не більше 10% оптово-відпускної ціни на соціально значущі продукти.
У липні 2023 року набрала чинності постанова «Про регулювання цін на окремі види продовольчих товарів та забезпечення стабільної роботи виробників продовольства в умовах воєнного стану», де список товарів було дещо скорочено до таких позицій:
● борошно пшеничне вищого сорту;
● молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці);
● хліб житньо-пшеничний та батон;
● яйця курячі категорії С1;
● птиця (тушки курячі, четвертини тушки курячої);
● олія соняшникова рафінована.
Дозволений граничний рівень торговельної надбавки — не більш як 10%, крім товарів, маркованих як органічна продукція.
Зміни у ціновій політиці ритейлерів під час війни
Український ритейл, зокрема продовольчий, по суті став соціально відповідальним бізнесом. Він взяв на себе місію забезпечення українців продуктами харчування під час війни. За словами Дмитра Москвічова, директора з продажів мережі супермаркетів NOVUS, з початком повномасштабних дій компанія змогла налаштувати більш конкурентну стратегію, яка базується на постійному утриманні ринкових цін на більшість товарів. Також велика увага на утримуванні найнижчих націнок на соціальні товари, деякі з них які складають основу соціального кошика. «Їх ми продаємо з мінімальною націнкою, іноді навіть у збиток», — говорить експерт.
Зважаючи на те, що український ринок продовольчого ритейлу доволі таки конкурентний, всі гравці опинилися у схожих умовах. Тому усім операторам довелося підвищити ціни, що «вирівняло» вартість товарів на всьому ринку.
Попри те, що війна стала причиною зростання витрат на логістику та постачання, ритейлерам вдалося знайти альтернативні шляхи постачання товарів. Однак такі зміни прямо пропорційно впливають на вартість товарів у магазинах. У компанії МХП розповідають, що працюють над оптимізацією витрат на логістику, зокрема шляхом побудови ефективних логістичних маршрутів та використання економного транспорту.
Дмитро Москвічов виділяє наступні фактори, які впливають на ціноутворення у мережі NOVUS:
1. Конкурентна ринкова ціна — постійні моніторинги ринку та корегування цін згідно з цінами конкурентів.
2. Справедливий баланс ціни та якості товарів.
3. Велика кількість цінових промо, що дозволяє покупцю заощаджувати.
4. Дотримання всіх норм законодавства.
На формування кінцевої ціни для споживачів впливає і вартість товару виробника. Цікаво, що при виборі постачальників ритейлери змістили фокус на надійність партнерів. Так, у мережі NOVUS зазначають, що в поточних умовах дуже важливо мати надійних партнерів, які попри нові виклики в умовах війни в країні можуть залишатися стійкими.
Дмитро Озеран, керівник управління по роботі з франчайзі МХП, каже, що у його компанії, як і раніше, обирають підприємців, які гарантують якість, пропонують продукт, визнаний споживачами, забезпечують надійне постачання. «Якщо ж у нас є пропозиції від кількох компаній, які повністю відповідають переліченим критеріям, ми надаємо перевагу українським виробникам і локальним виробництвам», — додає він.
Соціальна відповідальність & бізнес
Від початку війни більшість ритейлерів будують бізнес як соціально відповідальні компанії, що забезпечують українцям доступ продуктів поряд з домом. Соціальна відповідальність — напрям, без якого бізнес зараз просто не може працювати.
Воєнні події спровокували зміни у споживчому попиті і торговим операторам доводиться видозмінювати цінову стратегію відповідно цим тенденціям.
За спостереженнями NOVUS, у 2022 році стрімко зріс запит на консервовані продукти та впали продажі алкоголю через введені обмеження. У 2023 році через обстріли енергетичної інфраструктури збільшилися продажі готової їжі, кулінарії та впав запит на заморожені продукти та товари для приготування їжі.
У 2024 році попит нормалізувався, з низькими продажами на товари для немовлят, що обумовлено зниженням народжуваності в країні та відтоком частини населення. Також спостерігається кардинальне зростання продажів у категорії товарів для тварин. Схоже, що тварини стали деякою альтернативою дітям, онукам, членам сім’ї яких виїхали. Також з огляду на зменшення домогосподарств та інфляційні процеси, що почалися після початку повномасштабного вторгнення, спостерігається тенденція зменшення кошика у кількості товарів.
Зберігаючи мінімальну націнку на товари з базового продуктового кошика, food-ритейлери майже не заробляють на цій категорії товарів. Продуктові ритейлери сьогодні здебільшого мають фінансову вигоду з продажу товарних позицій не першої потреби, власних торгових марок, e-commerce та рекламних партнерств.