Опубліковано

Година ціною в 14 млн грн: з вересня київським рестораторам дозволили працювати до 23:00

Кав`ярні та ресторани у Києві тепер офіційно можуть працювати на одну годину довше. Їхня середньодобова відвідуваність зросла на 10%. На скільки збільшився їхній дохід?

З 1 вересня Рада оборони Києва дозволила працювати столичним закладам до 23:00. Цього дозволу від міської влади ресторатори вимагали два місяці.

«Це дуже важливе рішення, яке нам додало 10% до товарообігу», — говорить співвласник ресторанної мережі La Familigia Михайло Бейлін. Тепер останнє замовлення у клієнтів в закладах цієї мережі приймають о 22:20.

Додаткова година — це велика перевага для клієнтів, які тепер можуть не квапитися, а комфортно посидіти у закладі, каже ресторатор Дмитро Борисов. Відвідуваність його київських ресторанів збільшилася на 10% і настільки ж зріс виторг.

Обсяг столичного ринку ресторанів і кафе — приблизно 140 млн грн на день, розповідав керівник мережі La Famiglia Генріх Дерінг. «У „демократичних“ закладах міста додаткова година збільшить їхній оборот на 15%, а у преміальних — на 10%, що у грошах складає приблизно 14 млн грн на день», — каже він.

Не всі заклади змогли отримати зиск від додаткової години. На початку вересня ресторатор Євген Таллєр продовжив час роботи своїх «Міністерств Шаурми» та «Міністерства Чебуреків» до 22:30, але значної різниці у прибутку не побачив. «Причини — транспортні витрати команди і фактор звички, бо люди вже звикли до попередніх розкладів роботи закладів», — говорить ресторатор.

Однак роботу свого нового закладу «Міністерство десертів» Євген Таллєр вирішив потестувати до 23:00. Там трохи ширший формат з коктейлями і повноцінним меню, тому це має сенс, каже він.

Заборона, яку ніхто не побачив

Рада оборони Києва з серпня 2022 року дозволила працювати столичним закладам лише до 22:00, тоді комендантська година була з 23:00 до 5:00. У квітні цього року комендантський час встановили з 24:00 до 5:00 ранку. Багато закладів почали працювати на годину довше. Однак столична влада офіційно не змінювала умови роботи ресторанів. Але формулювання у рішенні Ради оборони можна було трактувати двояко, у протоколі № 18 йшлося, що «обслуговування гостей» можливо до 22:00. Одні розуміли його як відсутність права брати після 22:00 нові замовлення, інші — як заборону гостям бути присутніми в закладі, зазначає партнерка Pragma Consulting Group Альона Шуліма.

Якийсь час Нацполіція дивилась крізь пальці на заклади, які працювали до 23:00. Але у червні почались масові перевірки «пізніх» закладів. Через постійні перевірки поліції Національна ресторанна асоціація створила електронну петицію, де просила продовжити роботу закладів громадського харчування до 23:00. Невдовзі на черговому засіданні Ради оборони Києва рестораторам дозволили працювати до 23:00.

«Тепер правило таке: о 23:00 має бути вимкнене світло, персонал має піти і закрити ресторан, — говорить засновниця компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова. — Ніякого обслуговування після цієї години не має бути".