Опубліковано

Категорія, що зростає швидше за ринок: як розвивається сегмент заморожених готових страв

Сьогодні категорія замороженої їжі переживає масштабне перезавантаження завдяки новим технологіям, сучасним виробничим підходам та зміні споживчих звичок. Саме цей розвиток перетворив продукти сегментів ready-to-eat і ready-to-cook на одних із найдинамічніших на ринку.

Як змінюється український споживач і в який бік рухається ринок готових та напівготових страв — про це під час панельної дискусії на New Food Summit 2025 розповіли представники МХП, Bakery Food Investment та ЮГФУД (ТМ VALESTO) під модерацією комерційної директорки мережі «КОЛО» Вікторії Шило.

Перебудова харчових звичок та бізнес-моделей

ТОП-менеджери провідних агріфуд-компаній почали дискусію з аналізу ринку. За словами директорки зі стратегічного розвитку ЮГФУД (ТМ VALESTO) Анни Мензатюк, глобальний ринок заморожених продуктів, який вже перевищує $500 млрд і зростає на 5–6% щорічно, за темпами росту можна порівняти з ІТ-сферою. Вона додала, що заморожена їжа стала більш сучасною та різноманітною, що стимулює українців обирати саме такі продукти. Ба більше, постійний стрес воєнного часу, нестабільність енергосистеми та дистанційна робота сформували запит на продукти, які дозволяють швидко приготувати смачну та корисну їжу.

"Швидкість, комфорт і якість — це три фактори, які визначають рішення сучасного покупця. Україна рухається в руслі світових трендів, хоча й зі своїми локальними особливостями", — зазначає Анна Мензатюк.

Попит на готові рішення є не тільки зі сторони споживачів, а й представників бізнесу. Власник Bakery Food Investment Олег Міщенко поділився спостереженнями, що активне відновлення HoReCa й нестача кваліфікованих кухарів створили новий попит серед представників ресторанного бізнесу, які шукають стабільні інгредієнти та зручні основи для страв, з яких можна створити меню.

"Ресторатори приходять до нас із запитом: дайте нам основу, а саме начинку, тісто, базовий соус, а далі ми зробимо магію самі. І це нова бізнес-модель", — пояснює Олег Міщенко.

Готова їжа як стратегія

Для МХП сегмент готових страв є стратегічним напрямком. Компанія, яка традиційно асоціюється з охолодженим курячим м’ясом, вже більше п’яти років розвиває власний портфель готових страв. За словами керівниці категорії «Готова їжа» МХП Анастасії Шмуляєвої, за останні два роки частка компанії у категорії замороженої їжі подвоїлася.

"Це результат не випадковості, а системного підходу до інновацій. Ми уважно слухаємо споживача, вивчаємо його нові звички, стежимо за тим, як змінюється ритм життя", — розповіла Анастасія.

За її словами, результати запуску новинок «Легко!» показали, що продукти стали драйверами росту категорії. Вони не зменшили продажі інших продуктів, а навпаки — розширили категорію. Споживачі почали частіше обирати бренд «Легко!», що й забезпечило приріст.

"Для нас це був ризик, але виявилося, що за рахунок нових В2С рішень для кінцевого споживача ринок збільшився. Категорія виросла, і всі гравці виграли", — додала експертка з МХП.

Так, МХП регулярно тестує нові рецептури, орієнтуючись на європейські практики, щоб задовольнити попит споживачів. Шмуляєва додала, що останні роки ключовим драйвером категорії їжі ready-to-eat та ready-to-cook — це бажання споживачів мати різноманітний вибір. А це означає лише одне — новинки потрібні постійно. У ЮГФУД також переймають досвід міжнародних ринків для впровадження інновацій на український ринок. Зокрема йшлося про досвід Китаю, де активно розвивають сучасні формати презентації заморожених продуктів.

"У світі паковання — це частина досвіду споживання. Ми беремо цей досвід і адаптуємо його до українських реалій", — ділиться Анна Мензатюк.

Сегмент, що формує нову культуру харчування

Спікери дійшли спільної думки, що український споживач готовий до змін, а бізнес — до створення системних рішень. Якщо раніше заморожена або готова страва була «рятівним варіантом на випадок», то сьогодні — це повноцінний елемент щоденного раціону. Таким чином змінюється не тільки вміст холодильників, а й сама філософія харчування, коли українці переходять від підходу «зроблю сам» до "професіонали вже зробили це для мене".

"Ми створюємо не просто продукт, а ціле рішення, яке відповідає реаліям життя. Людина може приготувати смачну піцу вдома за сім хвилин, коли немає часу або можливості замовити доставку. Це про комфорт, швидкість і якість", — підкреслює Анастасія Шмуляєва.

Попри конкуренцію між виробниками ринок дедалі частіше рухається в бік партнерств. Це дозволяє об’єднати експертизу різних гравців, як-от знання МХП у м’ясній категорії та технологічну базу Bakery Food Investment у роботі з листковим тістом.

"Ми розуміємо, що часом ефективніше об’єднувати зусилля з іншими виробниками, ніж конкурувати. Саме завдяки колабораціям ринок рухається вперед", — підсумовує Анастасія.

Для українського бізнесу це ознака зрілості, коли компанії розуміють, що спільний продукт може створити значно більшу цінність, ніж боротьба за окрему полицю в магазині. Тому виробники об’єднують зусилля, щоб давати споживачам ті рішення, на які вони справді очікують.