Опубліковано

Українські виробники сиру приєднуються до World Cheese Awards 2023

World Cheese Awards — наймасштабніший сирний конкурс у світі. Цьогоріч він проходитиме у 27-28 жовтня у м. Тронгейм, Норвегія. Українські сировари за сприяння ProCheese та Ardis Group другий рік поспіль братимуть участь у WCA.

Офіційні представники WCA в Україні — компанія Ardis Gruop та спільнота поціновувачів сиру ProCheese — радо представляють перших учасників WCA 2023 від України: молочна ферма «Мукко», ферма «Дообра Ферма», ТМ «RORY», компанія «Lactalis Group Україна». Коротко про виробників та їх мотивацію брати участь у конкурсі світового рівня розповідаємо далі.

«Мукко»

Ферма знаходиться в екологічно чистому регіоні Прикарпаття, поблизу курортів Моршин та Трускавець. Працюють з 2015 року з використанням голландської рецептури приготування сиру.

Виготовляють як класичні сири з коров’ячого та козячого молока, так і спеціальні смаки. Сир з трюфелем, лавандою, песто, кавою та навіть з віскі. На WCA 2022 проявили себе якнайкраще, отримавши дві нагороди, тож у 2023 планують перевершити торішні досягнення.

Цього року на конкурс поїдуть два види сиру: витриманий «Старий Стрий з кавою» та «Мукко з трюфелем».

«Lactalis Groupe Україна»

Lactalis в Україні — виробник молочної продукції, один із лідерів молочної галузі країни. Компанія є частиною французької Groupe Lactalis, приватної непублічної сімейної компанії — світового лідера з виробництва молочної продукції та найбільшого виробника сирів у світі.

У 1996 році Група Lactalis стала першим іноземним інвестором у молочну галузь України. Сьогодні Lactalis в Україні — це три заводи і торговельна компанія з головним офісом у Києві.

Lactalis в Україні виробляє понад 250 найменувань продукції та займає провідні позиції серед українських виробників-експортерів молочної продукції для кінцевого споживача.

«World Cheese Awards — визначна подія для сироварів у всьому світі, а також унікальна можливість розкрити потенціал нових видів та смаків. Ми завжди кажемо, що наша продукція — це унікальне поєднання європейських технологій та українського таланту. Наша мотивація — розкрити світу всю палітру українських сирів виготовлених з душею та любовʼю», — зазначають в Lactalis.

«Доообра ферма»

Сімейна козина ферма з маленькою сироварнею знаходиться в Богуславському районі Київської області.

Тут виготовляють тверді та напівтверді сири з коров’ячого та козячого молока та інші молочні продукти. Про всі процеси — від обробки землі до дозрівання сиру — власники дбають власноруч, але обов’язково з дотриманням стандартів галузі. Найкращим компліментом вважають порівняння їх сиру з "домашнім, як у дитинстві".

Про мотивацію до участі у WCA 2023 кажуть так:

«Ми беремо участь у конкурсі, щоб показати світу, що навіть попри війну ми продовжуємо працювати й робити свою справу. Щоб світ дізнався, що Україна — це не лише бринза, що ми вміємо багато чого, що наші сири достойні рівня голландських. А ще це спосіб перевірити власні можливості: наші нагороди показують нам, що ми на вірному шляху, що ми стаємо кращими!» — ділиться Анна Семенова, представниця «Доооброї ферми».

Цьогоріч від сироварні на міжнародному конкурсі будуть представлені: витримана тверда Легенда, свіжий м’який Шевр та свіжий м’який Чечіль.

«RORY»

Фермерське господарство «Українець-Агро» теж з Богуславського району Київщини. Сироварня спеціалізується на виготовленні твердих та напівтвердих сирів з козячого молока.

Сири ТМ «RORY» славляться насиченими смаками та прянощами. Тож не дивно, що міжнародне журі WCA 2022 нагородило сріблом їх «Богуславський» сир із зеленню.

Хочете взяти участь у конкурсі WCA-2023?

Долучитися до участі можуть як великі підприємства, так і крафтові виробники, що мають документально засвідчені якість та безпеку продукції.

Форма реєстрації учасників та детальна інформація щодо участі розміщені на сайті ProCheese. Реєстрацію подовжено до 25.08 включно.

Компанія Ardis Group та спільнота поціновувачів сиру ProCheese допомагає учасникам:

  1. Відібрати сир на конкурс,
  2. Зареєструватися на платформі WCA,
  3. Організувати міжнародну транспортацію сиру в Норвегію.

«Вже вдруге Ardis Group та ProCheese будуть представляти Україну на міжнародному конкурсі в такі нелегкі часи. Для нас це неймовірна відповідальність і ми зробимо все для того, щоб про українські сири заговорив весь світ, а участь у WCA — перший крок до міжнародного визнання» — Наталія Кагадій, директорка департаменту ProCheese в Ardis Group.

Компанія Ardis Group та спільнота поціновувачів сиру ProCheese — офіційні представники України на WCA. Участь українських сирів у конкурсі відбуватиметься за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Program і за підтримки Western NIS Enterprise Fund.