All Retail
Опубліковано

Grand Noir та Dorblu — сири для справжніх гурманів, — Герберт Мюллер

Історія легендарної німецької компанії Käserei Champignon розпочалася понад 100 років тому.

Тоді талановитий сировар Джуліус Гіршле винайшов рецепт нового виду камамберу із неймовірним ароматом свіжих грибів. Звідси й походить друга частина назви бренду – Champignon.

З часом невеликий молочний завод переріс в успішний великий бізнес. А у 1961 році компанію купила родина Хофмайстер, яка володіє та управляє нею дотепер.

Сьогодні компанія імпортує свої унікальні сири у більш ніж 55 країн світу. Серед її продуктів – офіційно визнаний найкращий у світі сир з блакитною пліснявою Grand Noir та улюбленець українців – сир з блакитною пліснявою Dorblu Classic.

Офіційний імпортер молочних продуктів і спеціалітетів Käserei Champignon в Україну – компанія Regno.

Експорт-менеджер Käserei Champignon Герберт Мюллер розповів у чому секрет успіху компанії, якими новинками планують дивувати українських гурманів у найближчому часі та про гастрономічні сирні вподобання мешканців різних країн.  

Герберт Мюллер

Як зараз виглядає компанія Käserei Champignon?

— Käserei Champignon має 5 заводів по всій Німеччині, три розташовано в Баварії, два – у Саксонії. У компанії працює близько тисячі осіб. Головний офіс розташований у південній Баварії, ближче до кордону з Австрією. У штаті – 140 осіб.

Ми експортуємо свої сири у більш ніж 55 країн світу – їх із задоволенням купують та їдять в Європі, США, Японії, Австралії та Китаї.

Чи відчуваєте різницю у смакових вподобаннях залежно від країни?

— Так, залежно від культури харчування, смаки людей дуже відрізняються. Улюбленець німців – сир Cambozola. 

Українці найбільше люблять Dorblu. Загалом за результатами продажів – він номер один сир з блакитною пліснявою у вашій країні. Наприкінці 2021-го будемо святкувати 30 років з початку появи наших сирів на українському ринку. Тож не дивно, що Dorblu став в українців синонімом блакитного сиру.

Якими новинками компанія планує дивувати світ та українців зокрема?

— Цього року українці зможуть спробувати нашу новинку – сир для гриля. Він чудово підійде для проведення літнього часу у компанії, для барбекю на вулиці. Він неймовірно популярний в інших країнах, сподіваюся, що в Україні також стане хітом.

Наступного року плануємо виготовляти спеціальний сир для духової шафи. Після запікання він стане м’яким і тягучим, а зовні залишатиметься злегка хрустким.

Чи вплинула коронавірусна криза на діяльність компанії? 

— Нагадаю, що нашій компанії понад сто років. Вона пережила дві світові війни.

Звісно, пандемія вплинула на життя кожного з нас. Ресторани та кав’ярні були закриті протягом тривалого часу. Однак основні наші продажі – це ритейл. Попри локдаун, люди купували харчові продукти додому. Тому у 2020 році ми не зазнали втрат. Можна навіть сказати, що це був хороший рік для компанії. Результат продажів в Україні це також підтверджує.

У компанії великий вибір сирів з пліснявою – є різних кольорів. Як вона вирощується? І якому виду надають перевагу споживачі?

— Рецептура, звичайно, не розголошується на загал. Це комерційна таємниця. До прикладу, те, який вид культури використовують у приготуванні Cambozola, знають лише кілька осіб у компанії.

Для того ж, щоб виростити блакитну плісняву, потрібне повітря. Ми буквально обколюємо голками сир із боків відкриваємо канали, в які може потрапити повітря. Таким чином у них росте блакитна пліснява.

У деяких сирах ми поєднуємо блакитну та білу плісняву. Останню вирощують лише назовні продукту, вона ніколи не росте всередині.

Власне у Cambozola поєднуються ці дві плісняви, тому вона має м’який смак. Ми її навіть називаємо блакитним сиром для початківців. Бо здебільшого це як з вином, люди починають з солодких, а з часом все ж переходять до сухих. Так і з блакитним сиром – для багатьох він з перших спроб здається занадто “сильним”, занадто солоним, а потім звикають.

Тож ми маємо три смакових категорії різного рівня: Cambozola (з м’яким смаком), Montagnolo (з більш вираженим смаком), Grand Noir та Dorblu – сири для справжніх гурманів. До речі, Grand Noir – мій улюблений сир і офіційно визнаний найкращий блакитний сир у світі.

Німеччина – один зі світових лідерів серед експортерів сиру. У чому ж секрет німецьких виробників?

— Це правда, Німеччина – лідер світового сирного ринку. Але зазначу, що не у всіх регіонах Німеччини можна виготовляти унікальні сири, на яких ми спеціалізуємося. Адже для виробництва таких сирів необхідно мати відповідне молоко.

Завжди повторюю: якісний сир починається з якісного молока. Місцевість, де розташована наша компанія, вважається найкращим місцем для отримання коров’ячого молока в Німеччині.

В регіоні Алльгой та Баварії працюють ферми, які дають виняткової якості молоко. Лише з нього можна виготовити наші унікальні сири. В інших частинах Німеччини можливо виготовляти лише стандартні сири, як гауду чи едем.

Фермери, з якими ми працюємо вже багато років, знають, яке саме молоко ми потребуємо, як потрібно для цього годувати корів.

Баварія є частиною Альп, як і Швейцарія, Франція та Австрія. Тож у цих країнах теж є регіони, у яких можливо виготовляти унікальні сири. Але лідером серед виробництва блакитного сиру найвищої якості залишається саме Німеччина. 

×

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або