All Retail
Опубліковано

Чи буде дефіцит спирту і як зміняться цінники на горілку, - експерт окреслив перспективи

Якщо карантинні заходи в Україні будуть тривати два або навіть три місяці, то спирту власного виробництва нам все одно повинно вистачити: і на медичні цілі, і на потреби алковиробників. Але ціни на горілчану продукцію в Україні можуть все одно зрости. На чому ґрунтуються такі прогнози в коментарі УНН сказав економіст Андрій Новак.

"Виробництво спирту не здійснюється з дня на день. Його виготовляють великими партіями, потім продають місяцями, навіть за півроку. Тому якщо карантин не буде тривати занадто довго, і якщо не дуже довго будуть перепрофілювати підприємства "Укрспирту" на медичні спирти, то в принципі, алкогольний ринок дефіциту харчового спирту не відчує.

Тим більше, що завжди є можливість імпорту, є певні запаси спирту у кожного виробника для того, щоб забезпечувати безперервне виробництво. Тому якщо карантин обмежиться 2-3 місяцями, то алковиробники спиртових проблем не відчують", - пояснив він.

Разом з тим, експерт не виключив подорожчання алкогольної продукції.

"Інша справа - акцизи. У нас у структурі ціни на алкогольні вироби найбільшу частку займають акцизи, а не вартість сировини. І у нас є тривала практика, коли закривати дірки бюджету починають саме за рахунок алкоголю і тютюну. А проблеми з наповненням бюджету сьогодні великі. А продаж тютюну і алкоголю - це завжди стабільний потік податкових надходжень. Ось це і може бути реальною причиною зростання вартості алкоголю українського виробництва", - резюмував Новак.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або