All Retail
Опубліковано

СОТ назвала сценарії розвитку світової торгівлі

Найбільше падіння торговельних потоків у галузях зі складними ланцюгами створення вартості – електроніка та авто.

СОТ заявила, що пандемія коронавіруса може викликати більш глибокий колапс міжнародних торгових потоків, ніж коли-небудь в післявоєнний період, повідомляє УкрАгроКонсалт з посиланням на Bloomberg.

СОТ представила два можливих сценарії для глобальної торгівлі на найближчі роки у звіті, опублікованому 8 квітня 2020 р., зазначивши, що безпрецедентний характер кризи в галузі охорони здоров'я може призвести до широкого спектру результатів.

В оптимістичному сценарії СОТ заявила, що світова торгівля товарами може знизитися на 13% у 2020 р. і відновитися на 21% в 2021 р. в порівнянні зі зниженням на 0,1% до 2019 р. В оптимістичному сценарії світовий ВВП може знизитися на 2,5% в 2020 р. і вирости на 7,4% в 2021 р.

У песимістичному сценарії, обсяг світової торгівлі товарами може знизитися на 32% у 2020 р. з можливістю зростання на 24% в 2021 р. В цій ситуації світовий ВВП може знизитися на 8,8% в 2020 р. і вирости на 5,9% в 2021 р.

Якщо оптимістичний сценарій буде досягнуто, прогноз СОТ буде конкурувати з рекордом падіння світової торгівлі на 12% в 2009 р., а світовий ВВП скоротився на 2%.

Якщо песимістичний сценарій, це може стати найбільш різким зниженням світової торгівлі з часів Великої депресії.

Прогнози підкреслюють той факт, що світ переживає унікальну медичну і економічну кризу, подібну якої не спостерігалося принаймні протягом одного покоління. Криза в галузі охорони здоров'я змусла найбільші країни світу сказати своїм громадянам, щоб вони залишалися вдома і закривали роздрібні магазини, фабрики і послуги, щоб допомогти в боротьбі з розповсюдженням коронавіруса.

Минулого тижня, директор МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що світова економіка вже перебуває в рецесії, яка «набагато гірше, ніж світова фінансова криза».

Глибина і тривалість економічного спаду в значній мірі залежать від того, як довго в уряді збережуть свої карантинні заходи, багато з яких, як очікується, триватимуть в травні або червні.

Торгівля послугами, яка не враховується в прогнозі торгівлі товарами СОТ, може постраждати найбільше.

«Практично всі регіони будуть відчувати зниження обсягів торгівлі в 2020 р., причому експорт з Північної Америки та Азії постраждає найбільше», - заявила СОТ.

Згідно зі звітом, торгівля буде знижуватися більш різко в галузях, що характеризуються складними ланцюгами створення вартості, таких як електроніка і автомобільна продукція.

За даними СОТ, більш серйозні наслідки ймовірні, якщо підприємства і споживачі не розглядають цю пандемію як тимчасовий, одноразовий шок. «В цьому випадку витрати на інвестиційні товари та товари тривалого користування можуть відновитися на рівні, близькому до попередніх рівнів, як тільки криза вщухне. З іншого боку, якщо спалах буде тривалим і/або повторювана невизначеність стане повсюдною, домогосподарства і бізнес, швидше за все, будуть здійснювати витрати більш обережно», - йдеться у звіті СОТ.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або