У Мінекономрозвитку озвучили рівень продовольчої безпеки України
Україна здатна повністю забезпечити себе всіма соціально значущими продуктами харчування, залишаючись при цьому експортером аграрної продукції. Про це УНН повідомили в Міністерстві економічного розвитку торгівлі та сільського господарства.
"Наша країна є світовим лідером в експорті соняшникової олії, займає провідні експортні позиції в поставках пшениці, кукурудзи, ячменю, сої, меду, курятини, яєць, вершкового масла, томатної пасти та ін.
Україна практично повністю забезпечує свої потреби в продовольстві, що дозволяє гарантувати фізичну доступність для населення продуктів харчування в енергетичній оцінці 2706 кілокалорій на одну людину на добу (при граничному критерії 2500 ккал)", - повідомили в міністерстві.
За рахунок власного виробництва потреба внутрішнього ринку в основних продуктах харчування забезпечується в межах 90-100%, що відповідає оптимістичним рівня продовольчої безпеки рекомендованому ФАО, і дозволяє формувати потужну базу для аграрного експорту, зазначають у відомстві.
При цьому раціон харчування населення не обмежений ресурсами внутрішнього ринку, і на національний ринок допускається до 30% (граничний показник індикатора імпортозалежності) імпортної продукції. Найбільш уразливими позиціями, з точки зору імпортозалежності, залишаються риба і рибопродукти - майже 70% (частка імпорту в загальному споживанні) і плоди, ягоди та виноград (майже 36%).
Але разом з тим, немає підстав для занепокоєння, запевняють у міністерстві. Ситуація на внутрішньому ринку є контрольованою і стабільною, торгові мережі забезпечені продукцією і мають достатню кількість товарних залишків на складах для забезпечення споживчого попиту в разі його збільшення.
"Зараз COVID-19 не викликає напруги по забезпеченню продовольчої безпеки, незважаючи на повідомлення про ажіотаж у мережах внутрішньої торгівлі", - констатують там.