All Retail
Опубліковано

Світовий ринок яблука в 2020 році понесе рекордні втрати в історії – Андрій Ярмак

Фото:
https://pro-consulting.ua

За оцінками Андрія Ярмака, економіста інвестиційного департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), світовий ринок свіжого яблука і яблучного концентрату може зазнати величезні втрати внаслідок коронавіруса і низьких цін на нафту. А це означає, що садівників чекає дуже непростий сезон. І це притому, що ринок вже багато років перебуває в стадії стагнації, про що неодноразово повідомляв EastFruit.

«Обсяг світової торгівлі яблуком коливається на рівні, близькому до $8 млрд. вже багато років, а в натуральному вимірі і зовсім має тенденцію до зниження. І це на тлі зростаючого виробництва яблука майже у всіх основних країнах-виробниках і безлічі країн і зростаючої конкуренції з боку інших фруктів і ягід на споживчому ринку», - говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

«За нашими оцінками, до 2020 року світова торгівля яблуком може знизитися на $1,0-1,2 млрд. Це прямі втрати для садівників, які були орієнтовані на експорт своїх фруктів, і вони обумовлені зниженням доходів споживачів по всьому світу (особливо в країнах, залежали від туризму та експорту енергоносіїв), девальвацією національних валют, а також ускладненням логістики. І це буде абсолютний рекорд падіння обсягу торгівлі яблуком в історії», - прогнозує Андрій Ярмак.

За прогнозами експерта ФАО, зниження світового попиту на яблуко може призвести до справжнього обвалу світових цін на цей товар, адже швидко знизити виробництво буде неможливо. Більш того, за оцінками EastFruit, після зниження виробництва в Європі в минулому році, в цьому сезоні садівники очікують високого врожаю яблук. Поєднання фактора зниження попиту з чинником зростання виробництва дуже небажано в будь-якому бізнесі.

«Якщо не виникне проблем з обсягом врожаю яблука в основних країнах-виробниках, ми можемо побачити історично рекордно низького рівня цін на свіже яблуко. При цьому яблуко не найвищих якісних категорій продати буде практично неможливо, тому що зросла і вартість логістики, що зробить поставки яблука низької якості економічно невигідним», - зазначає Андрій Ярмак.

Він також вважає, що сильніше від можливого падіння обсягів світової торгівлі яблуком постраждають такі країни як Польща, Молдова, Сербія, Китай, Туреччина, Іран і Україна.

«Польща і далі заробляє гроші поставками яблука в Росію за посередництва Білорусі і Казахстану. Однак Росія різко знизить імпорт свіжого яблука в 2020 році, так як нафтогазові доходи різко впали, а місцеве виробництво яблука продовжує зростати. Другим найбільшим ринком збуту яблука для Польщі є Єгипет, де добробут населення напряму залежить від туризму (від нього ж залежить значною мірою і споживання яблука) і експорту нафти. Обидва ці джерела різко вичерпаються в 2020 році. Третій найбільший ринок збуту польського яблука – це Румунія. І саме ця країна від пандемії коронавіруса може постраждати економічно сильніше більшості інших країн ЄС. Різко скоротила імпорт яблука і Індія, яка є ще одним найважливішим ринком збуту яблука для Польщі. Тому більш ніж у половини яблучних імпортерів Польщі будуть серйозні проблеми з імпортом яблука і альтернативи їм практично немає, адже в Польщі і далі дуже мало виробляється яблука преміальної якості, що продається в високої цінової категорії», - вважає економіст.

Він каже, що ще гірша ситуація у Молдови та Сербії, які майже повністю залежать від експорту яблука в Росію. Туреччина та Іран теж залежать від експорту в нафтогазові та туристичні країни, а також Росії, і це теж сильно вдарить по їх виробникам яблука.

Що стосується України, то її експорт більш диверсифікований, однак половина поставок, як і раніше здійснюється в напрямку Росії через Молдову і Білорусь. Тому тут можливі серйозні проблеми. Другим найбільшим ринком збуту є країни ЄС, і тут Україна може бути конкурентним постачальником, проте ціни, швидше за все, будуть шокуюче низькими. А ось постачання в ОАЕ можуть істотно знизитися, так як ця країна втратила майже весь туристичний потік, від якого залежали продажу яблука, а також доходи від експорту нафти. Аналогічні можливі проблеми з поставками в інші країни Близького Сходу.

«Найбільш привабливим напрямком для поставок з точки зору ціни залишаться країни Південно-Східної Азії, але на ринках цих країн буде запекла конкуренція між Китаєм в низькому ціновому сегменті, а також США, нова Зеландія, ПАР, Італією та Францією – в преміальному. І до цього краще готуватися заздалегідь», - говорить Андрій Ярмак.

Відповідно, країни, які вирощують яблуко середньої та низької якості, можуть зіткнутися з ситуацією, коли різко збільшиться пропозиція яблука для переробки. Але зросте світовий попит на фруктові соки, зокрема на яблучний сік? Андрій Ярмак вважає, що ні. Більш того, він може навіть знизитися.

«Відновлені соки, в яких масово використовується яблучний концентрат, не відносяться до критично важливим для споживачів продуктів. Крім того, вони вже досить давно не вважаються корисними для здоров'я продуктами у зв'язку з тим, що в них, як правило, додають цукор. Тому зниження доходів споживачів по всьому світу вдарить і за споживанням соків, а значить і попиту на яблучний концентрат, ціни на який вже багато років знаходяться на дуже низькому рівні. Тому продавати яблуко для переробки садівникам в новому сезоні може бути настільки невигідно, що їх збір не буде окупатися ціною», - пояснює експерт ФАО.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або