All Retail
Опубліковано

Андрій Ярмак про закриття ринків: українські базари годують мільйони людей

Фото:
https://ua.112.ua

З 14 квітня в Україні скасовано постанову, якою при певних умовах дозволялася робота ринків під час карантину. За словами Віктора Ляшка, головного санітарного лікаря України, дозвіл на роботу ринків було введено для того, щоб українці мали доступ до більш дешевих продуктів, ніж в магазинах, але через низку порушень карантинного режиму, ринки знову будуть закриті.

На думку Андрія Ярмака, економіста інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), мова йде не тільки про «більш дешеві продукти» на ринку. Експерт вважає, що базар – це ще й робочі місця, і доступ українців до свіжих ягід, овочів і фруктів. Адже місцева продукція, що особливо швидко псується (наприклад, ягоди), майже вся продається саме через базари. І якщо цей канал продажів буде закритий, це буде погано для держави, Базар зараз годує мільйони людей, які не просять грошей у держави. Це також дає доступ до вітамінної продукції мільйонам жителів міст.

«Отже, виходить, що зараз ці люди, які вирощують ягоди і овочі з фруктами, підуть з простягнутою рукою до держави, а городяни отримають гірший доступ до важливих для імунітету продуктів. Зробити нічого швидко не вийде, тому що супермаркети не можуть фізично купити цю продукцію у безлічі дрібних постачальників. Крім того, вони вміють продавати те, що може зберігатися довго, а от ягоди, наприклад, вони продавати не дуже вміють і не дуже люблять. Також не вийде швидко створити кооперативи, а особливо зараз, коли збиратися не можна, і потрібна інфраструктура, яка коштує мільйони. Нарешті в онлайн теж не вийдеш, бо це теж рітейл, і там теж потрібні інвестиції у всі, в т. ч. і в логістику», - пояснює Андрій Ярмак в коментарі для Укрінформу.

Експерт вважає, що уряду потрібно робити все, щоб забезпечити можливість цивілізованої торгівлі на базарах, тому що торгівля буде відбуватися на стихійних ринках. І це вже, за інформацією фермерів, відбувається, наприклад, на півдні Херсонської області (Україна). Крім того, коли почнеться сезон (а він уже починається) ранніх овочів і ягід, то населення та сільське і міське, незважаючи на карантин, буде активно висловлювати невдоволення діями уряду.

«Заборонити дуже просто. Складніше щось зробити для забезпечення необхідних умов і безпеки людей. А так не будемо мати ні безпеки, ні грошей. А ще гірше – зруйнуємо виробництва, і в наступному році взагалі залишимося без овочів, ягід і фруктів від дрібного виробника», - підкреслює економіст ФАО.

Андрій Ярмак зазначає, що уряду потрібно прислухатися до думки профільних асоціацій і вносити зміни в чинне законодавство. «Наприклад, УПОА (Українська плодоовочева асоціація) давно вже пропонує уряду розглянути можливість зниження ПДВ на овочі та фрукти (подібні пропозиції є молочної продукції), щоб перевести цю торгівлю в легальну площину. Також УПОА і ВАР давно просять вжити чудовий і сучасний закон про сільгоспкооперації, який був підготовлений спільно з ФАО, ЄБРР і кращими міжнародними фахівцями, але ВР його ніяк не може прийняти. Тому і маємо таку картину», - резюмує експерт.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або