All Retail
Опубліковано

Україна почала імпорт бразильської сої

Теги:
соя
Фото:
https://blog.poltava.to

Різке зростання внутрішніх закупівельних цін і дефіцит пропозиції від виробників змусили українську компанію-переробника Пологівський ОЕЗ імпортувати 20 тис. тонн бразильської сої для забезпечення своїх потужностей сировиною.

Про це повідомляється на сайті електронної зернової біржі GrainTrade, передає Інтерфакс-Україна.

За даними порталу, Пологівський ОЕЗ, який є третім за обсягом переробником сої в Україні, придбав 20 тис. тонн бразильської сої з поставкою в травні-червні в порт «Бердянськ», що на два місяці забезпечить роботу підприємства з потужністю 600 тонн на добу.

"Бердянський морський торговельний порт вперше за 17 років працює з імпортованими вантажами, а соєві боби Україна ще жодного разу не імпортувала. Вже розвантажено перше судно об'ємом 5100 тонн, увійшло в порт друге з 6000 тонн сої, а третє прибуде на початку червня", — зазначили в GrainTrade.

Як пояснюється на сайті електронної зернової біржі, Україна, яка є найбільшим європейським експортером сої, через внутрішній дефіцит суттєво перевищила традиційний обсяг імпорту, що становить лише 5 тис. тонн на рік. Збільшення в поточному сезоні експорту сої з України до 2,6 млн тонн зменшило запаси сировини в країні.

"За рік Україна скоротила виробництво сої на 23% — до 3,7 млн тонн. На початку травня її запаси становили 576 тис. тонн в порівнянні з 1,5 млн тонн в цей період рік тому. При цьому на складах переробників зберігалося лише 140 тис. тонн бобів. Однак фактичні запаси сої можуть виявитися нижче, ніж офіційні дані", — зазначили в GrainTrade.

За даними біржі, внутрішні ціни на сою зросли на 27% — до 12,6 тис. грн/тонна, або 467,47 $/тонна порту внаслідок низьких запасів і падіння курсу гривні до долара. У той же час бразильська соя кращої якості з протеїном 43-45% з поставкою в українські порти буде коштувати 390-400 $/тонна, а аргентинська з протеїном 38-40% — приблизно 390 $/тонна.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або