All Retail
Опубліковано

Названі основні імпортери української плодоовочевої продукції: лідирують Польща, Туреччина і Франція

У сезоні 2019/20 років головним ринком збуту для плодоовочевої продукції українського виробництва були країни Євросоюзу.

На країни ЄС припадає вже 67% обсягу експорту фруктів, ягід, овочів і горіхів з України. Ще 14% припадає на постачання плодоовочевої продукції українського виробництва в країни Близького Сходу, і лише близько 7% — в Білорусь, яка, частково, реекспортує українську продукцію на ринок Росії.

За оцінками трейдерів, реальна питома вага російського ринку в постачаннях овочів і фруктів з України становить від 3 до 5% у вартісному вимірі. Тобто за сім років залежність українського плодоовочевого бізнесу від поставок на ринок РФ скоротилася приблизно в сім разів, а Росія вперше випала з десятки основних країн-покупців української плодоовочевої продукції за підсумками сезону 2019/20.

На даний момент Польща залишається основним ринком збуту української продукції цієї категорії з питомою вагою близько 17%. Туреччина займає друге місце, багато в чому завдяки масштабним закупівлям українських волоських горіхів, з питомою вагою близько 10%, а Франція третє — з часткою понад 7%.

Франція головним чином імпортує з України заморожені ягоди та волоські горіхи, а також закуповує українське яблуко і нарощує імпорт заморожених овочів. Польща теж імпортує українські заморожені ягоди, фрукти і овочі, а також свіжі тепличні помідори і огірки. В асортимент українського плодоовочевого експорту в Польщу входять також гриби, сухофрукти, цибуля, кавуни, дині, капуста, буряк, черешня, часник і навіть яблука.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або