All Retail
Опубліковано

Підсумки зернового сезону 2019/2020 для України

Теги:
зернові
Фото:
https://www.pinterest.se

Завершився рекордний для України 2019/2020 зерновий маркетинговий рік, в якому виробництво зернових та олійних досягло 98 млн т, а експорт — 62 млн т.

Про це йдеться в повідомленні Української зернової асоціації.

В минулому році Україна встановила кілька рекордів у виробництві зернових: урожай пшениці — 28,2 млн т (експорт — 20,5 млн т), кукурудзи — 35,2 млн т (експорт — 30,3 млн т).

"Це не межа для цих культур, оскільки середня врожайність пшениці в Україні поки що складає 4 т/га (у Франції 8 т/га), а кукурудзи 7 т/га (у США в штаті Айова з подібним кліматом — 12 т/га). Тому в Україні є значний потенціал до збільшення врожайності культур і валового збору врожаїв зернових. Ми переконані, що Україна і її аграрна галузь продовжить встановлювати нові рекорди і надалі", — вважають в УЗА.

Відзначається, що Україна входить в п'ятірку провідних країн-експортерів зернових за всіма основними зерновими культурами, а по грошовій оцінці в 2019 наша країна зайняла друге місце з експорту зернових, після США з показником $9,6 млрд, обійшовши за цим показником Аргентину ($9,3 млрд) і Росію ($ 7,9 млрд).

«Нинішня зима і весна викликали тривогу на ринку через можливе погіршення врожаю 2020 р. у зв'язку з погодними умовами, однак травневі опади виправили весняну посуху і значно поліпшили зволоження грунту для вегетації як озимих, так і ярих культур, а спекотна погода червня сприяє росту і дозріванню зернових. Посуха у південних областях України не буде нести критичного впливу на валовий урожай зернових, оскільки ці регіони не є основними виробниками зерна. Крім того, в цьому році аграрії значно збільшили площі під кукурудзою, що дозволяє очікувати новий рекорд врожаю цієї культури», — зазначив президент Української зернової асоціації Микола Горбачов.

УЗА станом на червень 2020 р. прогнозує, що у новому 2020/2021 маркетинговому році Україна цілком може знову отримати врожай близький до минулорічного — 97,1 млн. т, при цьому експорт зернових та олійних може скласти 58,8 млн т. Високий валовий збір врожаю в новому зерновому сезоні можна очікувати завдяки новому рекордному показнику врожаю кукурудзи — 36,9 млн т, при цьому експорт кукурудзи досягне — 31 млн т.

"УЗА також очікує в цьому році другий після торішнього за обсягом урожай пшениці — 26,8 млн т, при цьому експорт може скласти 18 млн т", — підсумували в організації.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або