All Retail
Опубліковано

Експерт: Ціни на ягоди в Україні найвищі через дорогий імпорт

Теги:
фрукти
Фото:
ukr.media

Зростання цін на ягоди і фрукти в Україні відбувається за відсутності ефективного імпорту, який в тому числі покликаний стримувати подорожчання на внутрішньому ринку.

Про це розповів експерт ОС «Економічний дискусійний клуб» Олег Пендзин.

Він пояснив, що ціна на продукти всередині країни ростуть до тих пір, поки не стає вигідно завозити продукцію.

"Ціна ефективного імпорту об'єктивно вища, тому що проблеми є і у наших сусідів. У поляків, які полуницю і черешню просто не зібрали тому, що українські робочі руки поїхали в Україну на карантин. Зараз вони повертаються, але час втрачено", — прокоментував ситуацію експерт з невиправданою дорожнечею черешні та інших ягід.

Однак він упевнений, що українці ще побачать зниження цін на сезонні овочі та фрукти. Це станеться тоді, коли на ринок почне надходити продукція з відкритого грунту — в липні—серпні.

"На жаль, ми поки що в цій ситуації дуже залежимо від сезонності і далекі від європейських країн, де сезонність не сильно позначається на цінах", — додав Пензин.

Він також пояснив, що саме імпорт є певним стримуючим чинником, який впливає на ціноутворення на ринку.

Імпорт — це ціновий орієнтир. У нас українські товари зростають в ціні, які вирощуються українцями для українців, поки не стає ефективним завезення невеликого обсягу імпорту. Імпорт на сьогоднішній момент грає роль маяка — відстежує зростання цін. А споживають українці 92-93% продукції вітчизняного виробництва", — підсумував економіст.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або