All Retail
Опубліковано

Які культури стали найбільш рентабельними для українських фермерів

Теги:
овочі
фрукти
зернові
Фото:
ukr.media

Рівень рентабельності виробництва по 20 основним сільськогосподарським культурам в фермерських господарствах України в 2019 р. був вищим, ніж у всіх вітчизняних сільгосппідприємствах.

Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, йдеться в повідомленні інституту.

Зокрема, за його словами, рентабельність виробництва у фермерських господарствах по зерновим культурам склала в минулому році 14,5% проти 11,8% по всіх підприємствах, насінню ріпаку і кользи — 17,9% проти 9,4%, насінню соняшнику — 24,7% проти 23,5%, по овочам відкритого ґрунту — 18,2% проти 7%.

"Найбільш рентабельним у фермерських господарствах стало виробництво продукції ягідних культур (57,4% проти 19,8% у всіх підприємствах), картоплі (50,3% проти 15,4%), шишок хмелю (35,9% проти 9,0%), проса (28,4% проти 20,2%), плодових культур (25,8% проти 0,2%) та насіння соняшнику (24,7% проти 23,5%)", — зазначив учений.

У минулому році збитковими для фермерів в рослинництві було виробництво зернобобових культур (-2,5% проти (-11,5%) у всіх підприємствах) і цукрових буряків фабричних (-4,8% проти (-15,1%).

Разом з тим, підкреслив Юрій Лупенко, рентабельність виробництва у фермерських господарствах зросла для жита, вівса, гречки, шишок хмелю, картоплі, овочів відкритого грунту, фруктів і ягод, тоді як в цілому по сільськогосподарських підприємствах — тільки для жита, вівса, картоплі і ягод.

"Слід пам'ятати, що більш високі результати фермерів також враховуються при обчисленні загальних показників рентабельності по всіх підприємствах, тим самим збільшуючи їх. Отже, фактична різниця в рентабельності ще більша. За таких обставин можна говорити про переваги фермерського укладу та перспективність його розвитку в Україні", — підсумував Юрій Лупенко.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або