Торговельне сальдо України по молочним продуктам щомісяця втрачає до $8 млн
- Фото:
- earth.com
Товарообіг зовнішньої торгівлі молочними продуктами в січні-жовтні 2020 р виріс на 25% в порівнянні з минулим роком і склав 444,1 млн грн. Активність зростає виключно за рахунок нарощування імпорту (+ 124%, до $ 250,2 млн), оскільки експорт за десять місяців впав на 20% ($ 194 млн).
Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації виробників молока.
"Негативний торговельний баланс щомісяця зростає в середньому на $ 7-8 млн і тепер становить — $ 56,2 млн. Найбільші втрати в експорті відчуває масло вершкове — -42,4% (до 9,4 тис. т), група сухого і згущеного молока — -27,4% (до 23,9 тис. т), молока і вершків незгущених — -23,8% (до 16,2 тис. т), сирів — -19,3% (до 4,8 тис. т). У меншій мірі страждає експорт кисломолочних продуктів — 6,6% (до 4,7 тис. т) ", — відзначають експерти.
У структурі експортних грошових втрат більше 50% займає масло і більше 40% — група сухого і згущеного молока.
"Імпорт молочки в Україну залишається на високих рівнях. Всі без винятку групи молочних продуктів відчувають зростання в тій чи іншій мірі. Лідерство зростання тут продовжує утримувати імпорт масла, його за підсумками десяти місяців завезено на 368% більше, ніж в минулому році.
Одні з найвищих темпів нарощування демонструє і група молока і вершків незгущених — на 346%, до 10,7 тис. т. У тризначному цифровому діапазоні також зростає імпорт молока і вершків згущених — на 195% (до 5,3 тис. т), морозива — на 172% (1 тис. т), сирів — на 115% (до 38 тис. т) ", — додають в асоціації.
Імпорт інших молочних товарів зростає менше, але в обсягах, які не можуть не турбувати, уточнюють експерти. Так, сироватки завезено на 75% більше, кисломолочних продуктів — на 61%, а казеїну — на 85%.
Більше 80% грошової структури імпорту покривають сири і масло. З них імпорт сиру становить 67,4%, а масла — 14,7%.